Кламер БГ - Новини: Маргарита Попова деликатно се разграничи от искането на Плевнелиев за референдум

Маргарита Попова деликатно се разграничи от искането на Плевнелиев за референдум

България

|
Четв, 30 Ян 2014г. 14:23ч.
Маргарита Попова деликатно се разграничи от искането на Плевнелиев за референдум

Вицепрезидентът Маргарита Попова деликатно се разграничи и постави под съмнение решението на държавния глава Росен Плевнелиев да предложи референдум за изборните правила. В четвъртък тя критикува индиректно президента в рамките на принципни коментари за политическата система в България.

"Предложението на президента за референдум е едно желание да се стимулира избирателна активност, като ще се наложи да се оперира и на полето на Конституцията", заяви Попова.

Тя отбеляза обаче, че би й се искало да се стимулира избирателната активност на българските граждани чрез смислени програми, "които да привличат избирателите и те убедено, с ентусиазъм да тичат, да се отправят към избирателните урни и да посегнат към бюлетината, която най-много им харесва".

"Нахлува се във философията на изборното законодателство, регламентирана, ако беше само на законово ниво добре, но тя е регламентирана на нивото на Конституцията, затова имам доста размисли по този въпрос", каза Попова, която се радва на подкрепа от страна на проправителствените групи, които откакто започнаха гражданските протести #ДАНСwuthme искат оставката на Росен Плевнелиев и предлагат Попова да заеме поста му.

Тя отбеляза, че референдумът, пряката демокрация, особено по въпросите на изборите, изглеждат на пръв поглед много силен и много автентичен механизъм, но "тези механизми, трябва да са договорени, дискутирани, консултирани и трябва да сме се съгласили по тях".

Вицепрезидентът отговори отрицателно на въпрос дали е изненадана от предложението на президента за референдума, но отбеляза, че е трудно човек винаги, във всичките си действия и постъпки, да улучи най-доброто и най-подходящия момент.

"Трудно е, защото политическият ни живот е доста напрегнат, емоционален и натоварен, а понякога и дори доста объркан... Но пак казвам, ако говорим помежду си, ако се уважаваме, ако търсим съгласие по важните неща за демокрацията, включително и за изборите, за изработването на Изборния кодекс и за много други неща, които са важни за нашия живот - днес и в бъдеще, по-рядко ще се изненадваме, по-рядко ще сме недоволни", заяви вицепрезидентът.

По думите й така ще имаме по-висока доза увереност, ще можем да придвижим и нацията напред.

Тя постави и въпросите за качеството на демокрация и политическия живот.

"Оценката вероятно не е толкова задоволителна, колкото трябва да бъде, и се опитваме със задължителни норми, с диктат на публичната власт да стимулираме активност... Законът и законодателната уредба са от значение, но от огромно значение е качеството на лидерството, на политическото водачество", коментира вицепрезидентът, след като бе удостоена с

почетния знак "Стефан Стамболов - за лидерски принос".

Президентът Росен Плевнелиев се обяви преди ден за провеждането на референдум, който да реши дали да бъде въведено задължително гласуване на изборите и в допитванията до народа; дали част от народните представители да се избират мажоритарно и дали да може да се гласува и дистанционно по електронен път на изборите и референдумите.

mediapool.bg