Кламер БГ - Новини: БЛС настоява държавата да плаща пълна здравна вноска и за децата

БЛС настоява държавата да плаща пълна здравна вноска и за децата

България

|
Четв, 30 Ян 2014г. 14:49ч.
БЛС настоява държавата да плаща пълна здравна вноска и за децата

Средства за нови клинични пътеки ще се осигурят, ако държавата започне да плаща пълния размер на здравната осигуровка за децата. Това каза пред журналисти в четвъртък председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов след като се срещна със здравния министър Таня Андреева.

Шефът на съсловната организация поиска изравняване на детските здравни вноски с тези на пълнолетните, които плаща държавата или 8 процента. По думите му, това е по-добрият вариант, отколкото да се актуализира бюджетът на НЗОК. Според изчисленията на БЛС предложената мярка ще осигури на здравната каса 160 млн. лв. допълнително в рамките на половин година и така ще се набавят средства за новите клинични пътеки и процедури.

В края на миналата година здравното министерство обеща на лекарския съюз да се вдигнат цените на 27 клинични пътеки в замяна на подписа на ръководството на съюза под националния рамков договор за 2014 г. Оказа се обаче, че НЗОК не може да си позволи да покрие три от обещаните пътеки и две от процедурите, като последваха уверения, че това ще стане, но на по-късен етап.

Пътеките, добавени в последния момент, за които парите очаквано не стигнаха, са радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания, диагностичните процедури и консервативното лечение на заболявания в областта на детско-юношеската гинекология, както и хирургичното лечение на деца до 1 г. с вродени аномалии.

Отложените "за догодина" процедури са пренаталната и инвазивна диагностика на бременността и наблюдението на пациенти с невромускулни заболявания на неинвазивна вентилация.

Според Райчинов, ако се увеличи размерът на детската здравна вноска, средствата биха били достатъчно "и за плащане на допълнителни разходи в болничната помощ".

mediapool.bg