Кламер БГ - Новини: Манфред Вебер подкрепи Герджиков за балотажа

Манфред Вебер подкрепи Герджиков за балотажа

България

|
Пет, 19 Ноем 2021г. 18:04ч.
Манфред Вебер подкрепи Герджиков за балотажа

Манфред Вебер подкрепи Герджиков за балотажа

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер подкрепи Анастас Герджиков за балотажа на президентските избори в България, който ще се проведе в неделя.

"Вие сте наистина независим човек и се кандидатирате за президент, за да получи страната ви най-доброто управление. Вие сте готов да поемете отговорност и показвате на хората, че има алтернатива, която да повлияе на икономиката и да доведе до увеличаване на доходите. Това е напълно възможно за България и за бъдещето ѝ. Вие сте кандидат, който се опитва да предложи истинско върховенство на закона и проевропейски подход за страната", казал Вебер на Герджиков във видеоразговор.

"Бъдещият президент на България ще е фактор не само за политическа стабилност и обединението на нацията, но и за отстояване на националните интереси във външната политика и съхраняване на евро-атлантическата ориентация", посочил подкрепеният от ГЕРБ Герджиков.

Двамата обсъдили важността на резултата от президентските избори в България както за партиите от десния политически спектър в страната, така и за Европейската народна партия.

Двамата обсъдили и вариантите за изход от политическата, здравната и ценовата криза в страната, както и възможностите за съставяне на правителство след изборите на 14 ноември. Вебер посочил, че ролята на бъдещия президент е значима за политическата стабилност на страната.

Герджиков посочил, че президентската институция категорично трябва да се превърне в територия за диалог и търсене на съгласие за постигане на мнозинство за важни реформи. Той и Вебер обсъдили съдебната реформа и необходимостта от възстановяване на върховенството на закона и усещането за справедливост.

Пред Вебер Герджиков развил тезата, че има намеса на полицията по време на предизборната кампания със сплашване на активисти и симпатизанти на партии и избиратели. Той споменал това, че вътрешния министър Бойко Рашковпреди ден обвинил Турция за намеса в изборите у нас, като обяснил, че според него това е довело до нагнетяване на напрежение.

"От бъдещия президент до голяма степен ще зависи ще има ли спокойствие в страната, ще има ли поле за диалог между политическите сили за реформите, които трябва да бъдат осъществени и ще се намерят ли варианти за изход от кризите. Ако аз спечеля изборите, ще направя всичко възможно политическите сили да загърбят разделението и да търсят консенсус около промените, които са важни за обществото, в това число и съдебната реформа. Ще организирам дискусии с експерти и политици за идеите и нагласите, свързани с промени в Конституцията, които са невъзможни без мнозинство от две трети в парламента. Ако бъде постигнато мнозинство, съм готов да бъда инициатор на такива промени", казал Герджиков пред Вебер.

Той посочил, че евро-атлантическата ориентация на страната ни няма алтернатива и България ще продължава да изпълнява ангажиментите си като уважаван и равностоен член на Европейския съюз и НАТО.

mediapool.bg