Кламер БГ - Новини: Въпреки че е в оставка, Нинова ще оглави парламентарната група на БСП

Въпреки че е в оставка, Нинова ще оглави парламентарната група на БСП

България

|
Пет, 19 Ноем 2021г. 18:33ч.
Въпреки че е в оставка, Нинова ще оглави парламентарната група на БСП

Въпреки че е в оставка, Нинова ще оглави парламентарната група на БСП

Председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова бе избрана за шеф на парламентарната група на социалистите в 47-ото Народно събрание.

Решението е взето от избраните за депутати от партията, както и от политическия съвет на коалиция "БСП за България".

Те са одобрили още Нинова да е начело на екипа за преговори за съставяне на правителство. Срещу идеята председателят на партията в оставка да е част от преговорите с първата политическа сила "Продължаваме промяната" по-рано тази седмица се обявиха представители на т. нар. "вътрешна опозиция" в партията.

Решението Нинова да е шеф на групата на БСП в парламента и да е начело на преговорния екип на социалистите идва ден преди заседанието на Националния съвет на партията, което се очаква да се проведе "на подпис" – т.е. неприсъствено.

На него трябва да се определи преговорната рамка, да даде мандат за преговори, да избере преговорният екип и да насрочи дата за конгрес на партията през януари. Критиците на председателя в оставка искат тя не само да не участва в преговорите, но и да не се чака до януари, за да бъде избран и.н. председател на партията.

Очаква на пленума по-скоро да се върви по сценария, начертан от Нинова. След преизбирането ѝ за председател на БСП миналата година с 80% от гласовете на членовете, конгрес избра и нов Национален съвет. Тогава много от критиците на Нинова останаха извън широкото ръководство на партията и така тя успя да вземе превес в пленума. Оттогава обаче мина повече от една година, а подкрепата за партията през последните месеци се срина от 480 146 гласа през април до 267 817 през ноември. Въпреки това вероятно исканията на Нинова за конгрес през януари и преговорен екип с нейно участие ще бъдат приети, макар и не с убедителна подкрепа.

mediapool.bg