Кламер БГ - Новини: Загадъчен полет на малък самолет из Европа завърши в България

Загадъчен полет на малък самолет из Европа завърши в България

България

|
Четв, 09 Юни 2022г. 18:23ч.
Загадъчен полет на малък самолет из Европа завърши в България

Снимка: Търговищки новини

Прокуратурата в Търговище е образувала дело за незаконно завладяване на самолет заради машината, която снощи наруши българското въздушно пространство. Засега не е ясно защо двуместният самолет е влязъл у нас.

Той бе открит изоставен на летището в село Буховци.

Според данни на МВР самолетът е излетял от Литва и е преминал през няколко държави, среди които Унгария и Румъния.

Влязъл е у нас в района на Видин и дори е кацнал за зареждане. След това отново е излетял и е стигнал близо до Търговище.

Вътрешният министър Бойко Рашков обясни, че става дума за стара машина на около 60 години. МВР е започнало да го издирва още в сряда вечерта. Самолетът е открит покрит с платнище и с топъл двигател.

"Каква е целта? Какви са тези? Какво е станало? Въпрос на разследване", заяви Рашков.

Според военното министерство самолетът е бил без одобрен летателен план и е навлязъл у нас малко след 19 ч. в сряда. Машината предизвика сериозна реакция при преминаването си през други държави.

В унгарското въздушно пространство е бил съпровождан от унгарски изтребители, а в Румъния - от румънски и американски F-16, базирани в авиобаза Фетеш.

Изтребителите са изпълнявали задачи по охрана на въздушното пространство и през цялото време са съпровождали самолета нарушител.

При навлизането му в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили.

"Това е необичаен инцидент, доста странен инцидент, да го кажа така. Все още не знаем каква е причината за това странно пътуване на двумоторен самолет през въздушното пространство на три държави, но ще видим и със сигурност ще я проучим", коментира военният министър Василе Дънку.

Той допълни, че няма опасност за националната сигурност, "въздушната сигурност била перфектна".

Вероятно самолетът е преминал през 7 страни, след като е излетял от Литва – Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Сърбия, преди да кацне у нас.

mediapool.bg