Кламер БГ - Новини: Макрон и Мей с "много конкретен“ план за действия срещу тероризма

Макрон и Мей с "много конкретен“ план за действия срещу тероризма

Европа

|
Ср, 14 Юни 2017г. 12:37ч.
Макрон и Мей с "много конкретен“ план за действия срещу тероризма

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че Франция и Великобритания са решили да задействат "много конкретен план за действия" за борбата с тероризма броени дни след атентатите в Лондон и Манчестър, предаде Франс прес.

На съвместна пресконференция с британския премиер Тереза Мей в Париж снощи Макрон уточни, че една от мерките ще има за цел премахване на подстрекаванията към омраза и тероризъм в интернет.

Мей допълни, че Великобритания и Франция ще окажат натиск на интернет компаниите да ограничат екстремистките материали онлайн и че ще се търсят начини за съдебно преследване на тези компании, ако те не се съобразят с това искане.

„Мосю Европа срещу лейди Брекзит“ - този образ използва, пишейки за снощната среща испанският вестник „Ел Паис“. Триумфиращият президент срещу поставената под обсада министър-председателка. Еманюел Макрон, чиито позиции бяха укрепени от победата на партията му на първи тур на френските парламентарни избори, прие в Париж Тереза Мей, която се бори за политическото си оцеляване, след като остана без парламентарно мнозинство.

Мей заяви, че графикът за Брекзита се запазва и че преговорите ще започнат следващата седмица.

Самият Макрон изрази пожелание преговорите да започнат възможно най-скоро.

Макрон същевременно каза, че "вратата продължава да е отворена" за оставане на Великобритания в ЕС, "докато преговорите по Брекзита не са завършили", но добави, че "щом се започне, връщането назад става много по-трудно".

Британски официални представители намекнаха, че Великобритания няма да може да започне официално преговорите по Брекзита следващата седмица, както е по график, отбелязва Асошиейтед прес.

Думите на френския президент за „отворената врата“са направили най-силно впечатление на британските вестници "Гардиън" и "Дейли телеграф", които са ги извели в заглавие.

Според левоцентристкия "Гардиън" казаното от Макрон ще бъде възприето като окуражителен знак от противниците на твърдия Брекзит, че има място за компромис.

Поводът за първата визита в чужбина на министър-председателката след парламентарните избори, на които очакваше да постигне разгромна победа, трябваше да е триумфален. Вместо това посещението във френската столица бе помрачено от разочарованието от изборните резултати и пазарлъците с Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия за осигуряване на стабилност на британското правителство. Мей разбира необходимостта да вземе предвид позициите и на другите партии за Брекзит, включително на лейбъристите, предвид неуспеха й да си осигури мнозинство. Тя обаче е притискана и в собствения си лагер от брекзитърите от задните скамейки на Камарата на общините, които могат да й отнемат лидерското място, ако не изпълни очакванията им, допълва "Гардиън".

На 19 ноември 1990 г., докато собствената й Консервативна партия готвеше метеж, за да я изхвърли, Маргарет Тачър дойде в Париж, за да участва в конференция по сигурността и сътрудничеството в Европа, но също така и за да потърси подкрепата на Елисейския дворец, припомня френският „Фигаро“. Два дни по-късно, когато се върна в Лондон, тя бе принудена да подаде оставка след единайсет години и половина на власт.

Във вихъра на бурята след унизителното поражение на изборите, Мей също избра да отиде в Париж, за да опита да излезе от дипломатическата изолация и да отвлече вниманието от крайната слабост, в която се намира в момент, когато трябва да започнат преговорите за Брекзит, пише "Фигаро".

В това крехко състояние британската министър-председателка потърси подкрепата на френския президент по две теми. Първата - борбата срещу тероризма - трябва да засили сътрудничеството между двете страни и вчера бе обявен план в тази насока. Втората тема - Брекзит - не фигурираше в официалното меню на кратката работна вечеря на Мей и Макрон, които после гледаха приятелски мач между "сините" и Англия. Няма никакво съмнение обаче, че въпросът е бил повдигнат, дори на трибуните на "Стад дьо Франс", допълва френският вестник.

mediapool.bg