Кламер БГ - Новини: Чешкият еврокомисар възразява срещу наказателните процедури за миграционните квоти

Чешкият еврокомисар възразява срещу наказателните процедури за миграционните квоти

Европа

|
Ср, 14 Юни 2017г. 14:39ч.
Чешкият еврокомисар възразява срещу наказателните процедури за миграционните квоти

Еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова (Чехия) е възразила срещу решението на Европейската комисия да открие наказателни процедури срещу нейната страна, Унгария и Полша за неизпълнение на миграционните квоти. Това потвърди днес говорител на ЕК в отговор на множество въпроси на пресконференция, предаде БТА от Брюксел.

Говорителят отбеляза, че възраженията на Юрова би следвало да бъдат отразени в протокола от обсъждането в комисията. Протоколът обичайно бива оповестен седмица след съответното заседание. Говорителят отбеляза, че решенията на ЕК се взимат с единодушие. Попитан защо на трите държави е даден срок от един месец за отговор, вместо обичайните два месеца, говорителят поясни, че това е заради "обстоятелствата и важността" на въпроса.

Комисията съобщи, че Унгария досега изобщо не е участвала в квотите за разселването на мигранти, Полша не е приела никого от декември 2015 г., а Чехия - от август миналата година. Чешки медии цитират Юрова с коментара, че решението на ЕК "не е добро в дългосрочен план". ЕК отбелязва, че ако не е удовлетворена от отговорите, които ще получи след месец, ще продължи процедурата и е готова да отнесе въпроса до Съда на ЕС.

ЕК заселва Европа с мигранти и шантажира страните членки на ЕС, които отказват да приемат мигранти по програмата за разселване, заяви пред агенция МТИ унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

"Отхвърляме шантажа на ЕС. Унгария няма да допусне нито един нелегален мигрант", каза министърът по повод решението на ЕК да започне наказателна процедура срещу Полша, Унгария и Чехия заради отказа им да приемат кандидат-бежанци по установените от ЕС квоти. По думите на Сиярто планът на ЕК е "извънредно опасен" предвид надвисналата над Европа терористична заплаха, тъй като е невъзможно да се разбере кой какъв е сред пристигналите на континента милион и половина нелегални имигранти.

По повод предприетите вчера от ЕК наказателни процедури срещу Полша, Унгария и Чехия председателят на комисията Жан-Клод Юнкер коментира в сряда, че въпросът за съпричастието не се решава от съда, а с политическа воля. По думите на Юнкер миграционните квоти, след като са станали правно обвързващи, са задължителни и неизпълнението им не може да бъде оправдано с това, че някоя от държавите в ЕС не е гласувала за тяхното въвеждане.

mediapool.bg