Кламер БГ - Новини: Майката на подсъдим по делото "САПАРД" е осъдила прокуратурата

Майката на подсъдим по делото "САПАРД" е осъдила прокуратурата

България

|
Пон, 29 Ноем 2021г. 13:17ч.
Майката на подсъдим по делото "САПАРД" е осъдила прокуратурата

Марио Николов, Снимка: БНТ

Майката на бизнесмена Марио Николов, основен обвиняем по делото САПАРД, е осъдила прокуратурата за незаконно обвинение, съобщи lex.bg. Близо 9 години Елена Николова е била разследвана по две различни обвинения, но в крайна сметка производствата са били прекратени. През 2019 г. тя завежда дело с претенция за 100 хил. лв. обезщетение. Софийският градски съд постановява 20 хил. лв., а втората инстанция намалява сумата на 8 хил. лв. Решението не е окончателно.

Николова е била разследвана за измама заради незаконен износ в ЕС на замразени заешки бутчета за около 4 млн. лв. Според разследващите вносът бил осъществен през 2004-2005 г., като пред митническите и ветеринарните власти било декларирано, че месото идва от Аржентина. Бутчетата обаче били внесени от Китай, твърдят разследващите.

След като това дело е прекратено прокуратурата образува ново, този път за контрабанда. Година по-късно и това производство отива в архива.

Пред съда Николова твърди, че от обвиненията е претърпяла значителни неимуществени вреди. Тя разказва, че станала агресивна към колегите, а фирмата й фалирала през 2009 г. Според съдебното решение Николова обвинявала и децата си за положението, в което се намира.

"Освен вследствие намесата в живота ѝ на държавната репресия, очевидно ищцата е кумулирала сериозно напрежение, включително е проявявала вербална агресия към синовете си, които е смятала за виновни за случилото се, което само по себе си е също е източник на негативни изживявания", пише в съдебното решение.

Бизнесменът Марио Николов бе основен обвиняем по делото САПАРД, превърнало се в един най-ярките символи за некачествената работа на българската съдебна система. Той бе съден по обвинения за източване на над 14 млн. лв по предприсъединителната програма САПАРД. Разследващите твърдяха, че бизнесменът и останалите обвиняеми са организирали схема за купуване на стари месопреработвателни машини и са ги декларирали като нови, получавайки пари от програмата.

След множество прехвърляния между съдебните инстанции делото бе пратено в спецсъда. Миналата година то бе прекратено заради изтичане на давност.

mediapool.bg