Кламер БГ - Новини: Майк Пенс отхвърли твърдения на Тръмп, че можел да отмени победата на Байдън

Майк Пенс отхвърли твърдения на Тръмп, че можел да отмени победата на Байдън

Свят

|
Съб, 05 Фев 2022г. 10:38ч.
Майк Пенс отхвърли твърдения на Тръмп, че можел да отмени победата на Байдън

Майк Пенс отхвърли твърдения на Тръмп, че можел да отмени победата на Байдън

Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс отхвърли твърденията на Доналд Тръмп, че е можел да отмени победата на Джо Байдън на президентските избори в страната през ноември 2020 г., предадоха световните агенции.

Това е най-острата досега критика на Пенс към човека, на когото той бе верен заместник в продължение на четири години, отбелязва Ройтерс.

Междувременно Републиканската партия порица двама критични към Тръмп конгресмени в своите редици.

Милиардерът продължава да казва, без да приведе доказателства, че всъщност е спечелил изборите, но победата му е била отнета с измама. След като Байдън спечели изборите, президентът републиканец оказа натиск върху своя заместник да блокира утвърждаването от Конгреса на победата на демократа. Пенс, който бе лоялен помощник на Тръмп по време на четиригодишния му престой в Белия дом, обаче не изпълни това негово искане.

В неделя бившият президент на САЩ отново заяви, че заместникът му е можел да отмени резултата от изборите.

"Президентът Тръмп греши. Нямах право да отменя изборите", каза обаче вчера Пенс в реч във Флорида пред консервативната организация Федералистко общество.

При това той подчерта, че "президентската институция принадлежи на американския народ и на никой друг. И, честно казано, няма идея, която да е по-неамериканска от схващането, че един човек, който и да е той, може да избере американския президент."

"И Камала Харис няма да има право да обърне изборите, когато ги победим през 2024 г.", добави в същото време Майк Пенс, визирайки заместничката на президента демократ Джо Байдън.

И Тръмп, и Пенс са смятани за потенциални кандидати на републиканците следващите президентски избори в САЩ и публичните им разногласия са индикация за вероятните им стратегии в надпреварата, отбелязва Франс прес.

На 6 януари, докато Конгресът под председателството на Пенс утвърждаваше победата на Байдън, той бе щурмуван от привърженици на Тръмп. Тогавашният вицепрезидент на САЩ избяга заедно с конгресмените от Капитолия след началото на безредиците, в които загинаха петима души.

На митинг в Тексас миналата събота, Тръмп обеща, че ако се кандидатира отново за президент през 2024 г. и бъде избран, ще помилва участниците в щурма, на които са повдигнати наказателни обвинения.

Междувременно Републиканската партия порица единствените двама свои представители в комисията на Конгреса, която разследва щурма на Капитолия.

Резолюцията, приета на конгрес на републиканците в планинския щат Юта, в Средния запад на САЩ, има най-вече символично значение. Тя бе насочена срещу Лиз Чейни, дъщерята на бившия вицепрезидент Дик Чейни, и Адам Кинзингър.

Освен че са членове на разследващата комисия, при гласуването в Камарата на представителите двамата подкрепиха импийчмънта на Тръмп.

Резолюцията е показателна за здравата хватка на бившия президент върху партията. Тръмп е агресивно настроен срещу онези републиканци, които са против него, отбелязва Ройтерс.

На междинните избори за Конгрес на 8 ноември партията ще се опита да си върне контрола върху Камарата на представителите и Конгреса от демократите на президента Джо Байдън, чийто рейтинг спадна до най-ниското си равнище от началото на мандата му преди малко повече от една година.

Тръмп междувременно обвини своите опоненти, че са съсипали страната.

"Много неща вървят зле, всичко това наистина нанесе удар по хората само за една година. Всичко това се случи за една година. Унищожиха страната ни за една година", каза Тръмп в ефира на подкаста "Червена зона".

mediapool.bg