Кламер БГ - Новини: Украйна изпратила на Германия списък с оръжия, които иска

Украйна изпратила на Германия списък с оръжия, които иска

Свят

|
Съб, 05 Фев 2022г. 10:40ч.
Украйна изпратила на Германия списък с оръжия, които иска

Украйна изпратила на Германия списък с оръжия, които иска

Украйна е изпратила на Германия списък с оръжия, които иска да й бъдат изпратени, с оглед на напрежението с Русия, съобщи в. "Зюддойче цайтунг", цитиран от ДПА.

В писмото са изброени многобройни оръжейни системи, от които Киев твърди, че се нуждае. Сред тях са зенитни ракети със среден обсег, противодронни огнестрелни оръжия, наблюдателни камери и муниции.

Украйна подчертава, че иска "оръжейни системи с отбранителен характер", които да й бъдат изпратени "възможно най-скоро".

Писмото било изпратено до германските министри на външните работи и на отбраната.

Германия досега отказва да достави оръжия на Украйна - позиция, за която Берлин си навлече критики от Киев и източноевропейски държави от НАТО.

Канцлерът Олаф Шолц и министърката на външните работи Аналена Бербок обаче планират поредица визити, за да посредничат за успокояване на напрежението с Русия.

Бербок ще се срещне в понеделник в Киев с украинския президент Володимир Зеленски и с външния министър Дмитро Кулеба. На следващия ден тя ще посети фронтовата линия между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти на изток.

Шолц ще бъде в Киев на 14 февруари. На другия ден той ще се срещне в Москва с руския президент Владимир Путин.

Германският канцлер обаче първо ще пътува в неделя до Вашингтон. Той ще бъде приет в понеделник от президента на САЩ Джо Байдън.

mediapool.bg