Кламер БГ - Новини: Мадрид предупреждава за руските "дезинформации" за каталунската криза

Мадрид предупреждава за руските "дезинформации" за каталунската криза

Европа

|
Пон, 13 Ноем 2017г. 18:09ч.
Мадрид предупреждава за руските "дезинформации" за каталунската криза

Министрите на външните работи и на отбраната на Испания предупредиха на среща с колегите си от ЕС, за "дезинформациите" по интернет за каталунската криза, постъпващи, според тях, от "руска територия", съобщи Франс прес.

"Ще поставя въпроса /.../ как дезинформации и манипулации се появиха около референдума и последвалите го събития в Каталуния", заяви външният министър Алфонсо Дастис, пристигайки на срещата в Брюксел.

"Доказано е", че Русия се е опитала да се намеси в каталунската криза по социалните мрежи, увери Дастис.

Испанският министър на отбраната Мария Долорес де Коспедал от своя страна заяви, че "голяма част от тази дейност е дошла от руска територия". Тя уточни, че не може да се твърди с абсолютна сигурност, че дезинформациите са дело на руското правителство. По думите й някои от тези действия са били повторени от територията на Венецуела.

Долорес де Коспедал не пожела да каже какво влияние може да окажат дезинформациите върху регионалните избори в Каталуния на 21 декември, нито колко голяма е кампанията с фалшиви новини, предаде Асошиейтед прес. По думите й броят на фалшивите новини за Каталуня се променя всеки ден и е невъзможно да се посочат точни данни.

mediapool.bg