Кламер БГ - Новини: Фалшиви руски профили в Туитър агитирали за Брекзит около референдума

Фалшиви руски профили в Туитър агитирали за Брекзит около референдума

Европа

|
Ср, 15 Ноем 2017г. 12:06ч.
Фалшиви руски профили в Туитър агитирали за Брекзит около референдума

Руски акаунти в Туитър са публикували почти 45 000 съобщения по темата Брекзит в 48-те часа около референдума във Великобритания за напускане на ЕС миналата година, предаде Ройтерс, като се позова на британския в. "Таймс".

Вестникът цитира данни от изследване на учени от Калифорнийския университет в Бъркли и от университета Суонси.

В повечето от туитовете имало насърчаване да се гласува за Брекзит, но имало и известен брой туитове, в които се призовавало за оставане в ЕС.

Авторите на изследването са проследили 156 252 руски акаунта, в които се споменавал #Brexit.

Сред тях имало акаунт с името Svetal 1972, в която имало 92 туита за Брекзит, в това число и един, в който британците са призовани "да превърнат 23 юни в своя Ден на независимостта".

Анализаторите казват, че много от съобщенията както изглежда са дошли от автоматични акаунти, известни като бот, или от така наречените акаунти-киборг, които са до голяма степен автоматизирани, но в тях има и известна човешка намеса.

На референдума във Великобритания на 23 юни миналата година гласуваха 17,4 милиона души, като 51,9 процента от тях се обявиха за Брекзит, а 48,1 процента за оставане в ЕС.

Същевременно британските власти обвиниха руски хакери в извършването миналата година на серия от кибератаки срещу британски медии, телекомуникационни системи и срещу енергийния сектор на страната, предаде Ройтерс.

Обвиненията бяха направени от Киаран Мартин, ръководителя на Центъра за национална киберсигурност на Великобритания. Тези твърдения бяха отправени, след като в понеделник британският премиер Тереза Мей назова Русия като основна страна, опитваща се да подкопае правилата на международната система и я обвини в намеса в избори и в хакерски атаки срещу правителствени учреждения и ведомства на други страни. Русия категорично отрича каквато и да е намеса в избори в други страни.

mediapool.bg