Кламер БГ - Новини: Мадоната от киевското метро: Как снимка на жена с бебе стана икона в храм в Неапол

Мадоната от киевското метро: Как снимка на жена с бебе стана икона в храм в Неапол

Свят

|
Четв, 21 Апр 2022г. 19:20ч.
Мадоната от киевското метро: Как снимка на жена с бебе стана икона в храм в Неапол

Снимка: Туитър

В първите дни на руската инвазия в Украйна, снимка на жена, която кърми детето си на една от платформите на метрото, обиколи социалните мрежи и световните медии. Снимката не само се разпространи вирусно, но вдъхнови и икона, която в момента е поставена в една от църквите в Неапол.

Жената с младенеца в метрото е киевчанката Татяна Близняк с дъщеричката си Маричка, която в момента, когато е правена снимката, току що е навършила два месеца.

На 25 февруари Татяна, мъжът й Михаил, дъщеря им и кучето Фиби се спускат да търсят убежище в метрото, когато в Киев започва въздушна тревога.

Снимката на Татяна, която кърми бебето си облегната на хладната мраморна стена на метростанцията, е направена от унгарския журналист от изданието Teleks Андраш Фелдеш. Той публикува снимката в своя Инстаграм и тя моментално става вирусна.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Földes András (@andras_foldes)

Илюстраторката Марина Соломенникова от Днепър вижда снимката на Татяна, преглеждайки новините.

"Целият пъзел на всичко видяно и чуто веднага се подреди в главата ми – тази жена с детето еше символ на всички украински майки, които трябваше да се укриват от руските оръжия в бомбоубежища", разказва Марина, цитирана от Би Би Си.

Our Lady of Kyiv, pray for us. pic.twitter.com/T5IRaMPP0F

— James Martin, SJ (@JamesMartinSJ) March 14, 2022

Тя изобразява Татяна на фона на схемите за движение на влаковете в киевското метро, слагайки златен ореол над главата й.

"Украинските жени са най-силните и храбрите", написа тя под картината си, публикувайки я в Инстаграм.

След това консултантът към секретариата на Ватикана за връзки с обществеността Джеймс Мартин публикува илюстрацията на Марина.

Оттам насетне изображението на жената с ореола беше наречено Киевската мадона.

Неотдавна Киевската мадона стана икона в храм в италианския град Неапол. Сложена е в параклиса на училището на сестрите -францисканки.

Снимка на иконата публикува във фейсбук украинският свещеник Вячеслав Окун, който сега учи в Рим.

mediapool.bg