Кламер БГ - Новини: Ердоган планира днес или утре да разговаря по телефона с Путин и Зеленски

Ердоган планира днес или утре да разговаря по телефона с Путин и Зеленски

Свят

|
Пет, 22 Апр 2022г. 16:45ч.
Ердоган планира днес или утре да разговаря по телефона с Путин и Зеленски

Ердоган планира днес или утре да разговаря по телефона с Путин и Зеленски

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че планира днес или утре да разговаря по телефона с президентите на Русия и Украйна, предадоха Ройтерс и турските медии.

Турският лидер, който говори след петъчния намаз, изрази надежда, че по време на разговорите ще може да се договори за организирането на среща на руския президент Владимир Путин и държавния глава на Украйна Володимир Зеленски в Турция с цел слагане на край на руско-украинската война.

Турция, която е член на НАТО, поддържа добри отношения и с Русия, и с Украйна. Анкара пое ролята на посредник за разрешаването на конфликта между двете страни. В турския град Анталия се състоя среща между външните министри на Русия и Украйна, а след това в Истанбул бе организирана среща на преговарящите на двете страни.

Не сме останали без надежда. Днес или утре планирам да проведа телефонен разговор с Владимир Путин и със Зеленски. Имаме за цел в Истанбул да бъде организирана среща на ниво лидери, каза Ердоган.

Засега преговорите между Русия и Турция дават положителни резултати. Обаче не всичко е както искаме да бъде. Но ще стане по-добре. Не сме останали без надежда, поясни турският държавен глава.

Ердоган съобщи още, че в хода на новата турска военна операция в Северен Ирак срещу ПКК (Кюрдската работническа партия) са загинали трима турски войници и са били неутрализирани 45 кюрдски терористи. Той изтъкна, че турската операция ще продължи, докато регионът не бъде прочистен цялостно от терористи, информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

mediapool.bg