Кламер БГ - Новини: МОСВ в офанзива за почистване на реки, релси и пътища от боклуци

МОСВ в офанзива за почистване на реки, релси и пътища от боклуци

България

|
Вт, 11 Фев 2020г. 18:39ч.
МОСВ в офанзива за почистване на реки, релси и пътища от боклуци

Министерството на околната среда и водите е предприело офанзива за почистване от отпадъци на речните корита, пътищата и жп линиите, става ясно от съобщение на ведомството във вторник.

Екоминистърът Емил Димитров е наредил на регионалните екоинспекции да проверят дали реките не са задръстени от незаконни сметища.

До 14 февруари екоинспекциите трябва да информират кметовете ако има такива сметища по реките, да ги почистят, а до 31 май ще се провери дали има такива замърсявания. Ако такива бъдат установени, ще се налагат актове за нарушения.

На байсейновите дирекции пък е наредено да проверят проводимостта на речните корита с оглед предстоящото снеготопене. До 28 февруари кметовете ще трябва да представят в басейновите дирекции план-график за планираните през 2020 г. проверки на участъците от реката, чиято проводимост е намалена. "Напоителни системи" пък ще трябва да информират

Ръководствата на пътната агенция и компанията "Железопътна инфраструктура" пък са призовани да почистят пътищата и жп линиите от замърсявания и да осигурят съдове за събиране на боклуците на терените и сградите около релсите и пътните съоръжения.

mediapool.bg