Кламер БГ - Новини: Марешки иска референдум за еврото

Марешки иска референдум за еврото

България

|
Ср, 12 Фев 2020г. 11:45ч.
Марешки иска референдум за еврото

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки започва кампания за организиране на референдум за въвеждане на еврото в България. Той кани "всички политически партии и неправителствени организации" на среща днес в Народното събрание, за да обсъдят други важни за обществото въпроси и за да се включат в Инициативния комитет.

"Златно правило за демократичните държави е допитването до суверена. През годините никой не попита българския народ дали да членува в Европейския съюз, дали да членува в НАТО... Затова ние отговаряме с реални прагматични решения. Стартиране на референдум, обявяваме 4 важни теми, готови сме за други хора да се включат и да добавяме още теми в референдума", коментира Марешки, цитиран от БНР.

Той казва, че най-важният въпрос ще е за еврото, а останалите са - да имат ли право неграмотни да гласуват, да има ли видеонаблюдение при броенето на бюлетинитена изборите и да се внасят ли боклуци от Европа и Третия свят.

Популисткият лидер стъпва върху страховете на българите, че въвеждането на еврото може да доведе до поскъпване на живота.

В края на януари социологическо проучване на агенция "Тренд" показа, че 54% от българите искат референдум за влизане в еврозоната,а 50% са против приемането на еврото.Изследването бе поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), който си поставя за цел да блокира влизането на страната в еврозоната.

Преди седмица парламентът прие нужните промени в законодателството за приемането на страната в т.нар. чакалня на еврозоната - ERM II. Фиксираният курс на лева към евротото вече е защитен с решение на парламента, а не с норма във Валутния закон. Очаква се страната да бъде приета в ERM II в края на април.

Предложение за организиране на референдум може да се направи от не по-малко от 48 депутати, президента, правителството, а с подписите на най-малко 400 000 български граждани неговото провеждане става задължително.

mediapool.bg