Кламер БГ - Новини: МО иска от парламента спешно решение, за да спре да губи милиони по договора за F-16

МО иска от парламента спешно решение, за да спре да губи милиони по договора за F-16

България

|
Четв, 20 Окт 2022г. 13:49ч.
МО иска от парламента спешно решение, за да спре да губи милиони по договора за F-16

МО иска от парламента спешно решение, за да спре да губи милиони по договора за F-16

Парламентът трябва да одобри откриването на сметка във Федералния резерв на САЩ, за да може България да получава лихви по авансово платените над 2.1 млрд. лева за първите 8 изтребителя F-16.

Служебният кабинет все решение в четвъртък за откриването на сметката, но то изисква ратификация от парламента.

Две подобни решения вече са вземани от предишни правителства през 2021-а и 2022 г., но заради краткия живот на предходните парламенти не са били ратифицирани.

Загубите за България до момента се изчисляват на около 10 милиона долара, припомни военният министър Димитър Стоянов в четвъртък.

"Още една задача към Народното събрание отправяме за скоростно приемане на споразумението между Министерството на отбраната и Федералната банка в Ню Йорк. По този начин ще осигурим доходност от финансовите средства, които бяха внесени авансово по договора за F-16 през 2019-та година в размер на 1.2 милиарда щатски долара", коментира Стоянов.

"С тази набирателна сметка финансовите средства ще останат в Министерство на отбраната и те ще бъдат различни и отделени от средствата, които се отпускат всяка година", обясни той.

Освен това парламентът има срок да се произнесе по офертата на САЩ за втория транш F-16 до 15 декември. Предложението е на приблизително същата стойност, но пакетът е много по-голям.

Първите 8 машини бяха платени авансово, но България вече има изискваната от САЩ кредитна история и следващите 8 самолета се очаква да бъдат изплатени разсрочено.

Стоянов съобщи още, че самолети "Eurofighter "от Военновъздушните сили на Кралство Испания ще пристигат у нас за съвместна мисия с българските Военновъздушни сили по охраната на въздушното ни пространство.

Тази практика не е нова, като досега подобна мисия у нас изпълняваха и самолети от Италия и Нидерландия.

"Очакваме от 1 ноември да пристигнат нашите колеги от Испания с до осем самолета Eurofighter, които ще останат до 23 декември Това е съвместно носене на дежурство по охрана на въздушното ни пространство, не е само носене от испанските Военновъздушни сили. Практикували сме го и друг път", каза Стоянов.

България разчита само на старите съветски изтребители MиГ 29, за да охранява въздушното си пространство, а поддръжката им стана много трудна след военната агресия на Русия срещу Украйна.

На дневен ред е и искането на МО да бъдат придобити на лизинг и изтребители втора ръка, на които да се разчита, докато бъдат доставени новите F-16, тъй като поддръжката на старите съветски MиГ-29 стана на практика невъзможна след войната на Русия срещу Украйна и ще се наложи да бъдат приземени.

mediapool.bg