Кламер БГ - Новини: Анализатори: Питахме се ще има ли правителство. Кризата ескалира и вече се питаме ще има ли парламент

Анализатори: Питахме се ще има ли правителство. Кризата ескалира и вече се питаме ще има ли парламент

България

|
Четв, 20 Окт 2022г. 14:37ч.
Анализатори: Питахме се ще има ли правителство. Кризата ескалира и вече се питаме ще има ли парламент

Анализатори: Питахме се ще има ли правителство. Кризата ескалира и вече се питаме ще има ли парламент

"Допреди два дни взорът беше във формирането на правителство. Сега кризата ескалира дотам, че ние се питаме – дали изобщо ще има парламент", коментира Боряна Димитрова от социологическа агенция "Алфа рисърч" по повод провала на новото Народно събрание да си избере председател заради невъзможността да се формира мнозинство около който и да е кандидат. В сряда се проведоха две неуспешни процедури, в четвъртък сутринта се провали и третият опит.

Може да отидем и по далеч и да се запитаме "дали изобщо ще има парламентаризъм в България", каза Боряна Димитрова пред БНР:

"Докато партиите се дискредитират една друга, това, което отеква в съзнанието на хората, е дискредитиране на парламентаризма."

Има пълен блокаж в работата на парламента. Процедурите не могат да заместят политическата отговорност и политическата воля, смята Боряна Димитрова.

"Водещото в тази ситуация е да се излезе от досегашната логика – трябва да има парламентарно мнозинство, символ на това мнозинство е фигурата на председателя. Респективно когато някой реши да бута парламентарното мнозинство, първо събаря председателя. В един изключително фрагментиран парламент, какъвто е настоящият, изходната позиция не може да бъде парламентарно мнозинство. Трябва да се търси друга политическа логика, която да стои зад излъчването на председател на парламента. Да се търси вече не през парламентарно мнозинство, през консенсусна фигура, да се търси кандидатура, по-авторитетна, от по-малките партии. Трябва да се предефинира политическата логика", допълни тя.

При сега действащите правилник и правила самото решение за оттегляне на кандидатурата на Никола Минчев няма да разреши проблема и "Продължаваме промяната" са наясно с това, изтъкна Боряна Димитрова.

"Проблемът не е в оттеглянето на кандидатурата, а в това около коя фигура може да се събере това магическо число – 50+1 от участвалите в гласуването."

Димитрова разполага този ход на ПП в контекста на "витаещата предизборна кампания".

По думите ѝ никой не иска да поеме негативите и "несъмнено те вече са в режим на предизборна кампания".

Парадоксът е в това, че ако не се конституира парламентът, не знам и как ще се разпусне, каза още Боряна Димитрова.

"Ние наистина сме в една ескалираща политическа и вече конституционна криза."

Първан Симеонов: Хората ще се разочароват от парламентаризма

"Тъжното е, че много хора ще се разочароват от парламентаризма в тази ситуация", коментира и политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан", пред БНР.

"Това има две страни. Много хора приемат случващото се за нещо страховито, а то не е. Парламентът е сблъсък на идеи. В България от поне две години живеем в доста рязък сблъсък на идеи. Не трябва неминуемо да приемаме случващото се в парламента за нещо драматично. Първият проблем е хиперболизирането на драматичността. Вторият проблем е политическа недостатъчност. Хората не държат много-много да гласуват, а партиите не държат много-много да упражняват властта, а директно започват да се готвят за следващото състезание помежду си, оставяйки на президента да я упражнява."

Разочарованието от партиите лесно може да прерасне в разочарование от парламентаризма въобще, предупреди Първан Симеонов.

Ще започнат призиви за ревизиране на парламентарния модел въобще, как трябва да сменим системата, как системата е импотентна, как правилата са грешни, а това е "още по-сигурен път надолу", допълни той.

Важните проблеми са икономически, а не процедурни, изтъкна политологът:

"Всяка процедурна заблуда премахва значението на най-важния разговор – как да произвеждаме повече, как да няма толкова социални неравенства и как да не изчезваме като нация."

Според Симеонов "играта на партиите е кой да излезе най-малко виновен".

Той вижда "зачатъци на евентуална бъдеща ос между ГЕРБ и ДБ".

"Отдавна Христо Иванов дава мигач към диалогичност с ГЕРБ, но това събужда винаги подозрения у ПП. Между ПП и ДБ има известна мнителност", смята Първан Симеонов.

mediapool.bg