Кламер БГ - Новини: МО vs. Радев: Ако не се освободим от боеприпасите с изтичащ ресурс, ще трябва сами да ги унищожаваме

МО vs. Радев: Ако не се освободим от боеприпасите с изтичащ ресурс, ще трябва сами да ги унищожаваме

България

|
Пон, 10 Юли 2023г. 17:44ч.
МО vs. Радев: Ако не се освободим от боеприпасите с изтичащ ресурс, ще трябва сами да ги унищожаваме

Сградата на МО в София, сн. БГНЕС

Военното министерство опроверга президента Румен Радев, който в понеделник за пореден път се обяви срещу военната помощ за Украйна.

"В момента текат скоростни процеси на препланиране и промяна на критериите, така че да бъдат освободени определени въоръжения и боеприпаси и да бъдат обявени за излишни на базата на нови разчети", каза Радев.

Зам.-военният министър Атанас Запрянов отговори, че "няма опасност българската армия да остане без боеприпаси заради предоставянето на стари снаряди на Украйна и обновяването на българския запас с нови от ВМЗ – Сопот".

"Освобождаването на бойни припаси и тяхното освежаване, в резултат от договора между Министерство на отбраната и ВМЗ - Сопот е една мярка, която позволява да се освободим от бойни припаси оперативен запас, които се съхраняват дълго време в нашите въоръжени сили и са накрая на своя експлоатационен ресурс. И ако не ги деблокираме и не се освободим от тях сега, ще се наложи след няколко години да ги унищожаваме, да харчим средства за това и допълнително да харчим други средства за закупуването на нови такива", каза Запрянов.

Той визира договорената още от предишния кабинет схема с ВМЗ-Сопот. Според нея военното министерство ще прехвърли на държавните заводи стари боеприпаси на обща стойност близо 350 млн. лева с ДДС, за да получи новопроизведени.

Запрянов обясни, че ако не деблокираме и не се освободим от тези боеприпаси сега, ще се наложи след няколко години да ги унищожаваме.

"За мен не е точна декларацията на някои политици и медии, които твърдят, че ние ще деблокираме всичко, което имаме в складовете, и след това ще чакаме те да бъдат попълнени", коментира той.

Запрянов обясни, че ще деблокираме запаси, когато получим боеприпасите, които са обещани да бъдат произведени за МО.

По думите му има наредба, с която запасите се блокират или деблокират и която регламентира колко време след деблокирането им трябва да бъдат възстановени.

"Решението за ускоряване на процеса за освобождаване на допълнителни оперативни запаси е взето, защото в МО има писмо от ВМЗ – Сопот, че те са в състояние в изпреварващи срокове да възстановят това, което е подадено", коментира Запрянов.

Преди това президентът коментира, че "правителството е изтеглило от парламента важен документ - за състава на военновременните формирования, като погази разчетите на военната експертиза от какво въоръжение и боеприпаси имаме нужда, за да ги поддържаме".

Още по темата

Радев: Можех да не се срещна със Зеленски, но щеше да е лош знак

Радев се оплака също така, че

не е запознат със списъка с поисканото от украинския президент Володимир Зеленски въоръжение, който е в Министерския съвет.

"Това, което България ще предостави на Украйна с втория транш военна помощ, по същност и характер е като в първия транш – излишни боеприпаси и някои технически средства", обясни Запрянов.

"Ако президентът иска такава информация, има ред, по който той може да я изиска и никой не може да откаже. Президентът е допуснат на 100% до информацията във Въоръжените сили", добави той.

mediapool.bg