Кламер БГ - Новини: Без бележки, че детето е във ІІ, ІІІ и ІV клас за еднократната помощ

Без бележки, че детето е във ІІ, ІІІ и ІV клас за еднократната помощ

България

|
Пон, 10 Юли 2023г. 20:27ч.
Без бележки, че детето е във ІІ, ІІІ и ІV клас за еднократната помощ

Без бележки, че детето е във ІІ, ІІІ и ІV клас за еднократната помощ

Социалното министерство е предложило в закона за държавния бюджет да се приеме отпадането на задължителнат ав момента бележка от родителя, че детето му е записано във ІІ, ІІІ и ІV клас, за да получи семейството еднократната ученическа помощ.

Установено е, че това е излишна административна тежест.

За тези учениците ще се проверява служебно в кой клас са били предходната учебна година, тъй като те задължително продължават в по-горен клас. Ако обаче децата са отпаднали от образователната система и децата, за които е заявена еднократната помощ не ходят на училище, родителите им ще трябва да върнат парите.

Остава изискването за предоставяне на удостоверения за записаните ученици в І и VІІІ клас, в случай че семействата искат да получат помощта преди началото на учебната година. Причината е, че в тези етапи на обучение има задължително записване, а Агенцията за социално подпомагане получава от просветното ведомство данните за реално записаните ученици в тези класове най-рано на 5 октомври – след старта на учебната година.

Това се налага, тъй като по служебен път АСП получава от МОН данните за реално записаните ученици в съответния клас на обучение най-рано на 5 октомври, т.е. след началото на учебната година.

Агенцията за социално подпомагане, чрез териториалните си поделения, вече започна приема на заявления декларации за отпускане на еднократната помощ за ученици за учебната 2023/2024 г., като обработва всички постъпили документи. Изплащането на средствата ще стартира след приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г., в който ще се определи размерът на помощта за предстоящата учебна година.

mediapool.bg