Кламер БГ - Новини: МЗ планира реформа за по-достъпни психиатрични грижи

МЗ планира реформа за по-достъпни психиатрични грижи

България

|
Пон, 05 Окт 2020г. 14:31ч.
МЗ планира реформа за по-достъпни психиатрични грижи

Министерството на здравеопазването планира реформа в психиатричната помощ, която цели да я модернизира и направи по-достъпна за хората. Един от големите проблеми на психиатричното обслужване понастоящем е фрагментарният характер и липсата на приемственост както на грижите и терапията, така и на информацията за даден пациент. МЗ предлага решения на тези проблеми с публикувана за обществено обсъждане Национална стратегия за психично здраве с хоризонт до 2030 година.

Тя предвижда и финансиране на различните дейности, като пари ще залегнат още в бюджета на МЗ за следващата година. Стратегията предвижда до 10 г. да има разкрита мрежа от дневни центрове за психосоциални услуги, които да са в непрекъсната обратна връзка със психиатричните стационарни служби на територията на съответната община.

Ще бъдат разкрити малки и компактни (между 30 и 40 легла) стационарни психиатрични служби на всеки 150 000 души население за обслужване на психотични кризи, които да се намират в непрекъсната комуникация с мрежата от дневни центрове и амбулатории за психично здраве. Една от основните промени е, че психиатричните услуги ще бъдат разположени в непосредствена близост до местоживеенето на пациентите и до болнични медицински заведения с общ профил.

Реформата в психиатрията ще позволи след 10 години голяма част от обема на психиатричните грижи да се концентрира в общността, като болничните легла трябва да отстоят на разстояние не повече от 30 мин. път от дома на потребителя.

Разкриването на звена за психосоциална рехабилитация в общността ще позволи да се намалят леглата за пациенти с ниска степен на зависимост от грижи в психиатричните стационари.

Районите на обслужване ще обхващат територии с население от около 150 000 души и ще осигуряват пълен цикъл от услуги - болнични, извънболнични и рехабилитационни. Средния брой на стационарните психиатрични легла в един район на обслужване ще бъде между 50 и 75. Себестойността на един леглоден ще бъде обвързана с профила на пациентите с висока и средна степен на зависимост от грижи.

Връзката на болния с лекуващия психиатър ще се поддържа в терапевтични сесии до 6 месеца след овладяване на случая.

mediapool.bg