Кламер БГ - Новини: Фандъкова с 1.5 млн. лв. ще накара софиянци да са като парижани

Фандъкова с 1.5 млн. лв. ще накара софиянци да са като парижани

България

|
Пон, 05 Окт 2020г. 15:53ч.
Фандъкова с 1.5 млн. лв. ще накара софиянци да са като парижани

В 89-ия ден на безспирни протести с искане на оставка на правителството, на главния прокурор Иван Гешев, а отскоро и на кмета на София, самата Фандъкова в понеделник се "заигра" със софиянци и разкри как ще ги накара да се почувстват като парижани. За да се случи "магията", ще се изхарчат 1.5 млн. лв.

"Нашата идея, по примера на Париж и други европейски градове, е за пряко участие на гражданите при избора на проекти, които да бъдат реализирани от общината. Гражданите предлагат и избират, а общината реализира тези проекти. В рамките на 1.5 млн. лева може да реализираме един или няколко проекта, това ще зависи от избора на гражданите", заяви Фандъкова. Тя уточни, че визира програма "София избира", по която софиянци, граждански и професионални организации ще могат да реализират проекти, чрез които ще покажат какво липсва в града и от какво има нужда. За целта е необходимо да представят идеен проект – визуализация на идеята си и приблизителната му стойност.

"От днес на специално създаден имейл sofia.izbira@sofia.bg гражданите и организациите могат да подават идейни предложения. Срокът за това е до 25 октомври, това са три седмици", каза още Фандъкова. Тя представи и четири проекта, които вече са предлагатни от граждани на общината, скейт парк в квартал "Надежда", наблюдателна площадка на Копитото на Витоша, детски парк в квартал "Младост" и реконструкция на улица "Будапеща" с изграждане на асансьор и площадка за наблюдение и снимки, за които гражданите също ще могат да гласуват в рамките на следващия месец.

На 1 ноември ще бъде обяснена и методологията, по която ще се гласува, тъй като все още се обмисля как това да се случва.

"Ние имаме два основни параметъра – единият ще бъде геолокация, за да сме сигурни, че хората, които гласуват са в София, и вторият – да направим максималното да имаме уникалност на гласуването. Един гражданин да може да гласува веднъж", обясни новият зам.-кмет по дигитализация Генчо Керезов.

Фандъкова добави, че през годините общината е разработила 7 програми за реализиране на външни проекти на обща стойност 4 млн. лева.

mediapool.bg