Кламер БГ - Новини: МЗ извади от нафталина идеята 10 "суперболници" да са гръбнак на системата

МЗ извади от нафталина идеята 10 "суперболници" да са гръбнак на системата

България

|
Вт, 09 Фев 2021г. 16:07ч.
МЗ извади от нафталина идеята 10 "суперболници" да са гръбнак на системата

Министерството на здравеопазването е "възкресило" идеята да има няколко модерни високотехнологични болници в страната, които да са гръбнак на здравната система и да осигуряват равнопоставен достъп на гражданите до качествена медицинска помощ в рамките на т.нар. "златен час". Това обяви здравният министър Костадин Ангелов при посещението си в Бяла, област Русе.

"В момента стартираме обсъждането на един проект, който има за цел да раздели страната на не по-малко от 10 области, като във всяка да има по една голяма болница – най-често това са областните болници, които да бъдат с еднакви възможности като апаратура, медицински екипи, и т.н", обясни Ангелов. Идеята е тези десетина болници да бъдат така модернизирани, че всеки един пациент, независимо дали постъпва по спешност или планово, да получава медицински грижи с еднакво качество като в останалите 9.

Ангелов допълни, че целта е на територията на всяка от тези болници да има много добре развита инфраструктурата за достъп до лечебното заведение, в това число Спешна помощ, така че да се гарантира достъпът на пациента в т.нар. "златен час".

Идеята всъщност съвсем не е нова и беше лансирана за първи път още в първия мандат на ГЕРБ през 2010, когато бе анонсирано създаването на 20-тина високотехнологични болници в 6-те региона за планиране. Финансирането трябваше да бъде осигурено с европроект на стойност 148 млн. лева., който обаче се провали по вина на Министерството на здравеопазването.

През годините идеята за създаването на висотехнологични или "суперболници" периодично се подновяваше и транформираше, като се обсъждаше да има такава болница във всеки от 28-те областни града или пък да са 12 за цялата страна. Концепцията залегна и в Националната здравна стратегия за периода 2014 - 2020. За повече от 10 години обаче идеята за равен и бърз достъп на гражданите до качествено лечение така и не бе реализирана, а дисбалансите продължават да се задълбочават.

Факт е, че през тези години бяха направени редица подобрения в големите областни болници, които реално биха поели функциите на "суперболници". Много от тях бяха оборудвани с модерна апаратура, отделенията им модернизирани и ремонтирани, но те продължават да не са равнопоставени като качество на услугите и възможности за лечение. Реално най-тежките и сложни случаи се лекуват в 5 града – София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен, а отделни случаи единствено в София. Въпросът с бързия достъп до болница чрез Спешната помощ също не е решен.

Друг проблем е, че дори големите областни болници са оголени откъм кадри и поради това не могат да осъществяват комплексно лечение, т.е. пациентът да получи всички необходими грижи и процедури на едно място. Проблемът с кадрите е основен, тъй като много медици отиват срещу по-високо заплащане в нароилите се частни болници или заминават в чужбина.

Ангелов коментира във вторник, че се мисли по въпроса с осигуряването на България с медицински специалисти. "Тук имаме изключително голям проблем, защото в отдалечените места няма лекари и медицински сестри. Трябва да увеличим желаещите да учат за медицински сестри. Приели сме професията медицинска сестра да е приоритетна специалност и всяко висше училище, което отпусне допълнителни бройки, ще получава допълнително финансиране, а записалите се студенти -двойни стипендии", каза той.

По думите след това е важно и медицинските кадри да бъдат задържани, като по думите му това може да бъде постигнато по няколко начина, в това число с увеличение на заплащането.

"Първата стъпка вече е направена: от 1 януари тази година заплатите в сектор Здравеопазване и по-сепициално в болниците са увеличени с 600 лева за лекарите, 360 лева на сестрите, 120 лева на санитарите", заяви той.

В Бяла Ангелов присъства на символична първа копка за изграждането на нов филиал на Центъра за спешна медицинска помощ, който е част от големия проект за модернизацията на спешната помощ в страната. Той предвижда общо 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ у нас да бъдат напълно обновени и модернизирани.

mediapool.bg