Кламер БГ - Новини: Президентът наложи вето върху създаването на втори недосегаем прокурор

Президентът наложи вето върху създаването на втори недосегаем прокурор

България

|
Ср, 10 Фев 2021г. 11:48ч.
Президентът наложи вето върху създаването на втори недосегаем прокурор

Президентът наложи вето върху поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се създава фигурата на специалния "независим" прокурор, който ще може да разследва ръководството на прокуратурата. Според него действията на специалния прокурор, подобно на тези на главния прокурор, също не подлежат на йерархичен контрол. Така се създава още един недосегаем магистрат, който може да оказва огромно влияние върху системата.

"Когато определени прокурорски решения се вземат извън системата за йерархичен контрол, те много по-лесно могат да се използват за прикриване на престъпление, а разследването да служи за упражняване на незаконно въздействие върху самия главен прокурор, неговите заместници, а чрез тях – и върху обикновените прокурори. Не е случайно, че подобно институционално решение не се открива никъде другаде в държавите членки на Европейския съюз", казва Радев.

Държавният глава се солидаризира с крититиките на Съвета на Европа, че приетият по инициатира на ГЕРБ закон “не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник“.

"С въвеждането на нова длъжност "прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник" се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона", твърди президентът.

Ветото казва, че проблемът с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник, представлява основно предизвикателство пред върховенството на правото у нас.

"За последната година и половина това е трета различна законодателна инициатива на управляващото мнозинство, която се опитва да намери решение на проблема. Люшкането между различни институционални варианти явно показва, че проблемът е сложен, концепцията за решението му все още не е избистрена и дебатите трябва да продължат в експертен кръг", гласят аргументите на Радев.

Президентът напомня, че България продължава да се намира под мониторинг от Европейската комисия и Съвета на Европа. Една от основните причини за това е липсата на механизъм за обективно и всеобхватно разследване на главния прокурор. В същото време ГЕРБ не проведе обществено обсъждане и пренебрегна отрицателните становища от Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет и самата прокуратура.

"Нито една от институциите, от които ще зависи практическото осъществяване на приетия закон, не е съгласна с предложенията на народните представители", се казва във ветото.

Според него не е възможно за един прокурор сам да проведе обективно и пълно разследване за престъпления, извършени на цялата територия на страната, нито да владее добре методиките за разследване на всички престъпления. Преди време главният прокурор Иван Гешев беше обяснил, че той практически не може да наруши закона по работа, защото се занимавал само с методически указания.

Извън това, Румен Радев напомня, че конституцията въвежда принципа за равенство на гражданите пред закона. Този принцип трябва да важи за всички, но ГЕРБ го игнорира при приемането на поправките в НПК. Управляващите приеха, че отказите на специалния прокурор да се образува дело се обжалват по съдебен ред. За другите граждани отказите на прокурор не могат да се жалят пред съда.

"Човек, който е пострадал от тежка телесна повреда, извършена от заместник на главния прокурор, ще има право да обжалва отказа за образуване на досъдебно производство, а пострадалият от тежка телесна повреда с друг извършител няма да има това право. Не е оправдано да има разлика в правното положение на пострадалите в двата случая", се казва в мотивите на ветото.

Президентът допълва, че управляващите са пренебрегнали принципа за принципа за приемане на законите след обществено обсъждане и са засилили необосновано ролята на Специализирания съд.

Какъв е проблемът със спецпрокурора на ГЕРБ

В своето вето президентът е изстрелял почти всички аргументи срещу специалния независим прокурор едновременно. Проблемът е, че някои от аргументите се бият един с друг.

Още преди месец Съветът на Европа официално уведоми българските власти, че разглежда предлаганата от ГЕРБ реформа на прокуратурата като "временно" решение, което не дава отговор на всички висящи въпроси за отчетността на главния прокурор.

ГЕРБ отново отказа да се съобрази с препоръките на Съвета на Европа и нейния помощен експертен орган – Венецианската комисия.

Имаше препоръка новият спецпрокурор да може да използва независими разследващи полицаи, за да си свърши работата. Това бе отказано и новият магистрат остана да виси буквално безпомощен, защото ще трябва да работи сам срещу цялата система. Ако изобщо работи нещо пет години, колкото е мандатът му.

В същото време специалният независим прокурор си остава прокурор, избран от мнозинството във ВСС, където главният прокурор е нещо като цар. Спецпрокурорът остава подвластен на Висшия съдебен съвет, който може да го отстранява за всякакви дисциплинарни провинения, включително недоказани.

ГЕРБ отказа да реформира съдебния съвет и да намали огромното влияние на главния прокурор там, каквато бе препоръката на Венецианската комисия. Поради тази причина трудно може да се допусне, че новият спецпрокурор ще бъде изобщо независим, но ако работи в комбина с главния прокурор може наистина да стане недосегаем.

mediapool.bg