Кламер БГ - Новини: МЗ и болница "Иван Рилски" ще развиват мрежа от центрове за мозъчно-съдови заболявания

МЗ и болница "Иван Рилски" ще развиват мрежа от центрове за мозъчно-съдови заболявания

България

|
Четв, 24 Септ 2020г. 14:35ч.
МЗ и болница "Иван Рилски" ще развиват мрежа от центрове за мозъчно-съдови заболявания

Министестерството на здравеопазването и университетската болница "Свети Иван Рилски" ще си сътрудничат за изграждането на мрежа от центрове за интервенции на мозъчно-съдови заболявания. Това стана ясво в четвъртък при откриването на нов бипланов ангиограф, който е последно поколение техника за ендоваскуларни мозъчни процедури.

Благодарение на него повече от 500 пациента годишно ще могат да получават медицинска помощ на световно ниво в България, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов. Апаратът е закупен със средства, осигурени от Министерството на здравеопазването, в размер на близо 2.4 млн. лв.

Ангиографът е окомплектован с всички програми и пособия за невро-насочени интервенции, позволяващи извършването на целия спектър ендоваскуларни мозъчни процедури. До този момент в света има около 250 такива апарата, от които 80 в Европа, а на Балканите и в Югоизточна Европа само на две места – в България и Словения.

С новата апаратура се получават най-прецизни висококачествени образи при възможно най-ниска радиационна доза, което е особено важно при дълги и сложни процедури, при които рентгеновото натоварване за пациентите и персонала се увеличава, стана ясно от думите на здравния министър.

"Освен за пациентите, тази нова уникална придобивка е от ключово значение и за професионалното развитие на медицинските специалисти. Чрез закупуване на фантоми доц. Станимир Сираков и екипът му биха могли да създадат център за обучение на територията на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". На тях ще бъдат обучени специалисти от цялата страна, което в последствие ще позволи развиването на мрежа от центрове за интервенции на мозъчно-съдови заболявания навсякъде в България. Министерството на здравеопазването ще съдейства с варианти за осигуряване финансирането на фантомите", допълни още здравният министър.

"Нашата цел е да създадем такъв център, за да обучим повече кадри и българският пациент да има максимално бърз достъп до този вид лечение, тъй като при острия мозъчен инсулт времето е от изключително значение. Географското положение на България не позволява да се транспортира всеки пациент от всеки край на страната навреме, така че е важно да развием мрежа от центрове, за да гарантираме качественото лечение на пациентите с мозъчно-съдови заболявания", посочи доц. Станимир Сираков, ръководител на центъра по мозъчно-съдови заболявания на университетската болница.

mediapool.bg