Кламер БГ - Новини: МВнР осъди антисемитска карикатура срещу Соломон Паси

МВнР осъди антисемитска карикатура срещу Соломон Паси

България

|
Вт, 18 Юли 2023г. 12:33ч.
МВнР осъди антисемитска карикатура срещу Соломон Паси

Сградата на МВнР в София

Министерството на външните работи (МВнР) остро осъжда разпространяването на антисемитска карикатура, насочена срещу Соломон Паси.

Подобни действия са напълно неприемливи и извършителите следва да понесат предвидената от закона отговорност. Това се посочва в позиция на ведомството, публикувана на сайта му.

Министерството припомня, че антисемитизмът е изключително остра проява на нетърпимост и омраза, която противоречи както на интересите и ценностите на България, така и на историческите традиции на българското общество, което заслужено се гордее със спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

На 14 юли организацията на евреите в България "Шалом“ подаде сигнал до Софийската районна прокуратура срещу партия "Възраждане" заради публикация в социалната мрежа Telegram.

Същият ден лидерът на “Възраждане“ Костадин Костадинов коментира в кулоарите на парламента, че колажът в социална мрежа, заради който "Шалом“ е подал сигнал до прокуратурата, не е в официалния канал на партията.

Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца.

mediapool.bg