Кламер БГ - Новини: МВР ще иска от кабинета "значително увеличение" на заплатите, но от 1 януари

МВР ще иска от кабинета "значително увеличение" на заплатите, но от 1 януари

България

|
Ср, 13 Септ 2017г. 09:40ч.
МВР ще иска от кабинета "значително увеличение" на заплатите, но от 1 януари

Ръководството на МВР ще предложи на правителството да приеме "значително увеличение" на заплатите в силовото ведомство, но едва от 1 януари догодина.

Това увери зам.-министър Стефан Балабанов в сряда пред БНТ, ден преди провеждането на втория национален протест на полицаи и пожарникари, този път паралелно в София и Варна.

По думите на Балабанов "утре е празникът на пожарникарите, не е нормално да се протестира. Да не уважим празника на пожарникарите, а да се излезе на протест, не е нормално".

"Ще предложим значително увеличение на възнагражденията от 1 януари 2018 г., надявам се правителството да погледне на това сериозно. С колко ще се увеличат заплатите, ще реши правителството. Подпомогнахме служителите в МВР за закупуване на униформи, изплатихме левовата им стойност за 5 години назад", припомни заместник-министърът.

От своя страна зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Благой Ванкин коментира, че колегите му ще продължат да протестират на професионални празници, докато исканията им не бъдат чути.

"Повечето пожарникари у нас събират защитни облекла втора употреба от цяла Европа, скъсани и с изтекъл срок на експлоатация. И тях си купуваме сами", заяви междувременно шефът на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков пред Нова телевизия.

Според негови данни около 3500 от малко над 5500 служители на пожарната към момента не разполагат с необходимите им за работа униформи. По думите на Станков огромен проблем има и с материалната база.

"По оперативни програми беше закупена много техника, но нямаме финансовия ресурс, с който да я поддържаме", обясни той, добавяйки, че не стигат и хората и затова имало сигнали, на които се отзовава само по един огнеборец.

"Протестираме срещу неглижирането и неразбирането на проблемите ни, както и несериозното отношение, което ръководството на МВР демонстрира към нас", заяви на свой ред Илия Куманов, заместник-председател на СФСМВР.

Исканията на служителите на МВР остават непроменени – увеличение на заплатите с минимум 15% със задна дата от 1 юли, както и приемане на изцяло нов Закон за МВР, в който да отразени предложенията на синдикатите за премахване на всички социални проблеми в министерството.

mediapool.bg