Кламер БГ - Новини: МВР ударно профилактира търговците с вот по градове и села

МВР ударно профилактира търговците с вот по градове и села

България

|
Ср, 07 Юли 2021г. 15:37ч.
МВР ударно профилактира търговците с вот по градове и села

Сн. БГНЕС

Бургас, Хасково, Кърджали и Етрополе се наредиха в списъка с градове, в които МВР подозира търговия с гласове. Във вторник полицията обяви, че е арестувала близо 700 души за последните няколко дни, а ден по-късно започнаха нови разкрития за купуване на гласове.

Рано сутринта в сряда МВР обсади ромската махала в бургаския квартал "Кумлука". Според неофициална информация трима местни тартори са били арестувани по подозрение в купуване на гласове. По информация на местното издание "Флагман" задържаните са имали легални бизнеси, но са се занимавали и с лихварство и разпространение на наркотици. Преди това прокуратурата обяви, че е поискала имунитета на кандидат-депутат от "Изправи се! Мутри вън!" заради подозрение в купуване на гласове.

Схема с фалшиви заявления за гласуване е разкрита в Хасково, обявиха от местната полиция. Според тях само в две села – Стамболово и Минерална баня – са подадени 798 заявления за гласуване с подвижни секции. Част от хората, подписани в тях обаче изобщо не са в България, твърдят от МВР. Други пък посочили болести, които не би следвало да им пречат да отидат до изборните помещения. Целта според полицията е манипулация на вота чрез хартиени бюлетини и избягването на машинното гласуване, предаде БНТ. По закон подвижна секция може да има за хора с тежки заболявания и поставени под карантина заради коронавирус.

При проверки в селата Рогозиново и Болярски извор са намерени списъци с имена на хора. Маркирани хартиени бюлетини пък са открити при друг обиск.

Мъж е задържан по подозрение за купуване на гласове в Пловдив, съобщи бТВ. У него са открити 40 листа с имена, ЕГН-та и номера на лични карти.

Предишната вечер МВР съобщи, че подобни списъци са открити и при акция в Кърджали. По случая е арестуван 47-годишен мъж.

Заподозрян в купуване на вот в Етрополе и с. Малки Искър бе оставен в ареста по искане на прокуратурата. Според разследващите той е предложил пари 61 души.

"Жителите на двете населени места са били заставени да попълнят декларации като застъпници, като така гарантират, че ще упражнят избирателно право в полза на определена политическа партия", пишат от прокуратурата.

Борбата с купения вот бе обявена за приоритетна задача от вътрешния министър Бойко Рашков. Преди дни той влезе в пореден сблъсък с прокуратурата обвинявайки ги, че не обръщат внимание на тези дела и понякога ги саботират.

mediapool.bg