Кламер БГ - Новини: ББР най-сетне с нови шефове, старите взимали до 60 000 лв. месечно

ББР най-сетне с нови шефове, старите взимали до 60 000 лв. месечно

България

|
Ср, 07 Юли 2021г. 16:56ч.
ББР най-сетне с нови шефове, старите взимали до 60 000 лв. месечно

ББР най-сетне с нови шефове, старите взимали до 60 000 лв. месечно

Българската банка за развитие (ББР) най-сетне е с нови мениджъри в управителния и надзорния си съвет. Промените вече са отразени в Търговския регистър. Скандалите около банката обаче продължават след като в сряда стана ясно, че част от предишните й шефове са си докарвали заплата до 60 000 лева в определени месеци. Новината съобщи икономическият министър Кирил Петков, като посочи, че това са "открития" на новия Надзорен съвет на банката.

"Част от заплатите и компенсациите в ББР са с размери, които дори и мен ме накараха да ахна (…) 60 000 на месец за една банка, финансирана с нашите данъци като капитал, е безумно. (…) Който иска да работи за тези пари – да ходи в частния сектор, не с нашите данъци", каза министър Петков.

Заплатите по-високи от тези в БНБ

"Откритието" наистина е рекорд за възнаграждения в държавна банка. За сравнение управителят на БНБ Димитър Радев, според имотната му декларация, взима около 24 хиляди лева на месец с всички добавки към основното възнаграждение. Подуправителите на БНБ получават приблизително същата сума, защото участват бордове на държавни фирми като печатницата на БНБ.

Предишният шеф на ББР Стоян Мавродиев бе смятан за най-скъпоплатения служител на държавна фирма и получаваше 40 000 лева на месец.

Кредитите вече с таван до 5 млн. лв.

Реално вписването на новите мениджъри дава "зелена светлина" да заработи таванът до 5 млн. лв. за отпускани от банката кредити на малки и средни фирми, въведен от служебното правителство.

Още в първите дни на мандата си Петков обяви, че 8 големи фирми са получили заеми за близо 1 млрд. лв. от ББР, която по закон би трябвало да подкрепя не приближени до властта "бизнесмени", а малки и средни фирми. По данни на министъра над половин милиард лева са получени от 4 фирми, които според журналистически разследвания са свързани индиректно с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Останалите пет компании, взели едри кредити, също не са случайни.

"Първите 8 кредита към 8-те големи клиента са за 946 милиона. Над 118 милиона е получил всеки от тях. Огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 фирми. 4 от тези 8 - има и журналистически разследвания за тях, които показват, че вероятно има индиректна връзка с Пеевски. Над 500 милиона са дадени на тези фирми", каза тогава служебният министър Кирил Петков.

Сред големите кредитополучатели са "Слънчев ден", "Благоевград БТ", "Роудуей кънстръкшън", "Техномаркет", "Интернешънъл инвестмънт", "Транспект" и "Инса ойл". Част от тях се свързват с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, други с Румен Гайтански – Вълка и Параходство "Български морски флот" на братя Домусчиеви.

Промените в ръководството

Министърът припомни, че промените в надзора и управителния съвет на банката са станали възможни след заплахата му, че министерството ще заведе съдебен иск срещу старите надзорници. "Въобще не целя да се занимаваме с глупости и да хабим средствата на данъкоплатеца с такива искове, но, ако бяха обжалвали трети път, нямаше да имам избор", каза Петков.

В надзорния съвет на банката вече са Васил Щонов, който беше служебен министър на икономиката и енергетиката през 2014 г. в кабинета на Георги Близнашки, и Валентин Михов, който има опит в банки в Централна и Източна Европа, а сега се занимава с мениджмънт консултации във финансовия сектор.

В управителния съвет и като изпълнителни директори са вписани Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев. Крум Георгиев също е нов член на съвета.

Бонус помощ за малките фирми

Министърът обяви, че ще има допълнителна подкрепа за малките предприятия с над 500 000 лв. оборот. Целият бюджет за директна грантова помощ ще е общо над 182 млн. лв. - с над 100 млн. повече. 3694 предприятия ще бъдат подкрепени - те са кандидатствали, одобрени и нямаше средства за тях. Допълнителните средства идват от фонда React.EU

Той посочи, че в подкрепата за бизнеса влизат и дългово и дялово финансиране, които са по-подходящи инструменти за иновативни предприятия.

mediapool.bg