Кламер БГ - Новини: МВР търси система за разпределяне на разследванията срещу 50 хил. лв.

МВР търси система за разпределяне на разследванията срещу 50 хил. лв.

България

|
Пет, 13 Ян 2023г. 08:21ч.
МВР търси система за разпределяне на разследванията срещу 50 хил. лв.

Снимка: БГНЕС

МВР е обявило обществена поръчка, чрез която търси изпълнител за изработване на система за случайно разпределение на разследванията. За услугата силовото ведомство е готово да плати до 50 хил. лв. без ДДС. Основен критерий при избора ще е най-ниската цена, става ясно от документацията.

Разследващ полицай

МВР е основната разследваща структура у нас, макар че такива правомощия имат и следствените служби. Те обаче от години работят по по-малък брой дела. Обикновено им се възлагат по-сложните разследвания.

Въпреки че изработва огромната част от досъдебните производства, в МВР няма система за случайно разпределение на материалите, каквито функционират в съда и прокуратурата. Това води до съмнения как се избират конкретните разследващи полицаи, макар че подозрения за нагласен избор има и в съда, и в прокуратурата.

Сега силовото ведомство се опитва да реши този проблем. Според документацията към обществената поръчка случайното разпределение трябва да бъде въведено във всички структури, т.е. ГДБОП, националната полиция, граничната, столичната, както областните дирекции.

В бъдещата система делата ще се разпределят в различни категории в зависимост от вида им. Например ще има отделна за престъпления, извършени от непълнолетни, защото за тях са определят служители със съответната подготовка. Друга категория ще са тежките престъпления, както отделна за възобновени или върнати с допълнителни указания производства. Те ще се разпределят на служителя, който ги е работил до момента.

Политическо

Липсата на система за случайно разпределение на делата в МВР се използва за критики на политическа основа. Преди дни шефът на националното следствие Борислав Сарафов отново повдигна темата по повод предлагания механизъм за разследване на главния прокурор. Според промените доказателствата ще се събират от разследващ полицай, а делото ще се ръководи от съдия. Това накара Сарафов да заяви, че се готви политическа репресия и, ако промените бъдат приети, ще бъде сезиран Конституционният съд.

"И в момента няма механизъм за случайно разпределение на делата в МВР. МВР е политически орган. Това да се разследва главният прокурор от разследващ полицай, посочен пряко от министъра, е пряк път за политическа репресия", каза Сарафов, който е и заместник на главния прокурор Иван Гешев.

В сряда мнозинството в парламента реши да отложи гледането на предлаганите промени, за да изслуша и становището на Гешев. През последните дни той бе на посещение в Турция.

mediapool.bg