Кламер БГ - Новини: Разменените в "Шейново" бебета вече са при правилните семейства

Разменените в "Шейново" бебета вече са при правилните семейства

България

|
Пет, 13 Ян 2023г. 12:29ч.
Разменените в "Шейново" бебета вече са при правилните семейства

Разменените в

Разменените бебета в "Шейново” вече са при биологичните си родители, съобщи в петък министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. Размяната на децата е станала вчера, като това се е случило доброволно, със съгласието на двете семейства. Развръзката идва след като и втори ДНК тест потвърди, че децата не живеят с биологичните си родители.

"Аз съм щастлив, че този проблем е решен. Събрахме ръководителите на всички родилни звена в страната по повод стандартите за родилна помощ. Разгледаха са правилата и оптимизацията по предаването на децата и целия процес“, коментира министър Меджидиев.

Казусът с размяната на двете бебета в "Шейново" стана публичен през декември миналата година, повече от два месеца след раждането на децата. Вътрешната проверка на самата болница откри, че размяната е станала още при първото им даване на майките. Преди дни стана ясно, че след втори ДНК тест двете майки са дали принципно съгласие да си разменят бебетата.

Директорът на болница "Шейново" Румен Велев обяви по-рано през седмицата, че са наложени дисциплинарни наказания на трима души от персонала на болницата.

Наказани са старшата акушерка на Неонатологията, началникът на Неонатологичното отделение и дежурният лекар, който е изписал бебетата.

mediapool.bg