Кламер БГ - Новини: МВР предлага бившите министри Ананиев и Ангелов да бъдат разследвани заради детската болница

МВР предлага бившите министри Ананиев и Ангелов да бъдат разследвани заради детската болница

България

|
Ср, 16 Март 2022г. 14:46ч.
МВР предлага бившите министри Ананиев и Ангелов да бъдат разследвани заради детската болница

МВР предлага бившите министри Ананиев и Ангелов да бъдат разследвани заради детската болница

Бившите министри на здравеопазването Кирил Ананиев и Костадин Ангелов да бъдат разследвани за длъжностно престъпление заради поръчката за детска болница. Това е заключението на МВР, което от миналата година проверява случая, научи Mediapool.

Преди два дни прокуратурата обяви, че е образувала разследване заради същия търг. В съобщението им обаче се посочваше само, че става дума за длъжностни лица от здравното министерство.

Няколко милиона авансово

Едно от откритите при проверката нарушения е изплащането на 9.2 млн. авансово на победителя в поръчката – консорциум от фирми с участието на "Главболгарстрой", твърдят от МВР. Общата стойност на поръчката е над 93 млн. лв.

Според служебния здравен министър Стойчо Кацаров авансът е бил изплатен без на изпълнителя да е възложено изготвянето на идеен, конструктивен и технически проект за детска болница. Затова след встъпването си в длъжност той нарежда да се работи за връщането на сумата.

От "Главболгарстрой" обаче отговарят, че само част от аванса може да бъде възстановена и то едва след като договорът бъде прекратен. Фирмата вече е похарчила част от сумата за застраховки и други дейности.

Няма такава процедура

Първоначално поръчката за изграждане на детската болница е възложена от здравното министерство. След това обаче е създадена държавната "Здравна инвестиционна компания за детска болница" с капитал от 100 млн. лв и здравното министерство прехвърля на нея управлението на проекта. През октомври 2020 г. е подписано споразумение с изпълнителя, според което новата компания замества министерството и поема всичките му задължения по договора.

На следващата година, след като правителството на ГЕРБ пада и встъпва в длъжност служебното правителство, е възложена проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция. Установява се, че подобна процедура по заместване не е регламентирана в Закона за обществените поръчки. Изводът е, че подобен казус е прецедент.

Проектът за детска болница. Снимка: ГБС

Няма такава сграда

Основният спор около детската болница при правителството на ГЕРБ бе дали да се премахне старото бетонно здание в съседство с ВМА, издигнато преди трийсетина години със същата идея или да се довърши за ново лечебно заведение. Редица архитекти заявиха, че някогашната сграда не отговаря на съвременните стандарти. Появи се и друг проблем – височината на недовършеното скеле, която се оказа по-голяма, отколкото позволяват плановете за застрояване в района.

Проверката установява, че виза за застрояване в този имот с подобни параметри не може да бъде издадена, защото противоречи на законодателството.

Трима заподозрени

Според МВР заподозрени в длъжностно престъпление в случая са трима души – бившите министри Ананиев и Костадинов, както и шефът на държавната инвестиционна компания за детска болница Иван Алексиев. Засега прокуратурата не е съобщавала за повдигнати обвинения. Дори да се стигне до там, ще трябва разрешение от парламента или отказ от имнуитет, тъй като и двамата бивши министрти в момента са депутати.

mediapool.bg