Кламер БГ - Новини: МВР праща на прокуратурата втора проверка за "Александровска"

МВР праща на прокуратурата втора проверка за "Александровска"

България

|
Пон, 11 Апр 2022г. 19:26ч.
МВР праща на прокуратурата втора проверка за "Александровска"

Снимка: БГНЕС

Втора проверка за ремонт в "Александровска" болница праща МВР на прокуратурата. Става дума за обществена поръчка, по която на фирмата-изпълнител са били преведени авансово над 562 хил. лв. Ремонтни работи обаче така и не са били извършени.

Според проверката на МВР вината за забавянето е на болницата, защото не са били осигурени необходимите строителни книжа. В края на 2019 г. между "Александровска" и здравното министерство били сключени договори за предоставяне на целева субсидия за малко над 3 млн. лв. Болницата трябвало да проведе обществена поръчка в рамките на няколко седмици – до края на януари 2020 г. Търгът бил обявен със седмица закъснение на 6 февруари, а изпълнителят избран след четири месеца с идеята да се ремонтира сграда на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести.

"В периода от обявяването на обществената поръчка на 6 февруари 2020 г. до 18 декември 2021 г., от УМБАЛ "Александровска" не са били предприети действия за получаване на необходимите строителни книжа за изпълнение на сключения договор и ремонтни дейности не са започнати", пише в съобщението на МВР.

В началото на февруари тази година здравното министерство е поискало болницата да възстанови отпуснатите средства. От "Александровска" се опитали да си върнат аванса от фирмата-изпълнител. Оттам им отказали с аргумента, че неизпълнението е по вина на лечебното заведение, тъй като строителите имали готовност да свършат работата.

Според МВР в случая има данни за безстопанственост. Затова материалите се изпращат на градската прокуратурата в София. И двете поръчки са проведени по времето, когато директор на болницата бе бившият здравен министър Костадин Ангелов.

mediapool.bg