Кламер БГ - Новини: Въпреки Нинова ДБ не смята, че военната помощ за Украйна може да разклати коалицията

Въпреки Нинова ДБ не смята, че военната помощ за Украйна може да разклати коалицията

България

|
Вт, 12 Апр 2022г. 13:29ч.
Въпреки Нинова ДБ не смята, че военната помощ за Украйна може да разклати коалицията

Въпреки Нинова ДБ не смята, че военната помощ за Украйна може да разклати коалицията

Въпреки заканите на лидерката на БСП Корнелия Нинова, че ще блокира евентуално решение за изпращането на военна помощ за Украйна, депутатът от участващата във властта формация "Демократична България" Владислав Панев (съпредседател на "Зелено движение") не смята, че има опасност за управляващата коалиция.

Панев очаква решението да бъде гласувано от парламента и то да упълномощи правителството да помогне с военна помощ на Украйна.

"Не мисля, че това ще разтури коалицията. Каква ще е военната помощ зависи от правителството. Там ще се решава", поясни депутатът пред Нова тв.

Евентуално решение може да мине през парламента с помощта на ГЕРБ, която даде заявка, че би подкрепила подобна мярка.

ДБ настоява България да изпрати военна помощ на Украйна, а проруската БСП, която също е част от управляващата коалиция, смяната, че това не трябва да става. Думите на Панев идват няколко дни, след като председателят на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски заплаши, че "ако един калашник или патрон от България замине за Украйна, БСП ще напусне коалицията".

Панев съобщи, че предложението вече е разпределено на комисии и вероятно ще го гледат тази седмица.

"Можем да помагаме на Украйна по много начини. България може да направи стъпки за няколко месеца, които да са дългосрочно полезни за нас. Бежанците идват с определени умения, които могат да бъдат интегрирани на пазара на труда", посочи още той.

Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова каза преди дни, че ако Народното събрание вземе решение България да предостави оръжие за Украйна, тя няма да подпише разрешителното за това в качеството ѝ на министър на икономиката и индустрията, пък "ако искат, да ме сменят!".

България остана една от малкото държави в ЕС и НАТО, които официално не оказват подкрепа за отбраната на нападнатата от руския президент Владимир Путин Украйна.

mediapool.bg