Кламер БГ - Новини: МВР отправи поглед към Космоса

МВР отправи поглед към Космоса

България

|
Пет, 24 Март 2023г. 15:05ч.
МВР отправи поглед към Космоса

Снимка: МВР

Центърът за аерокосмически наблюдения към МВР може да бъде мост за приемането на България Европейската космическа агенция. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев по време на семинар по темата, предаде БТА.Той отбеляза, че страната ни иска да се върне на картата на космическите изследвания и припомни, че имаме значителна история в това отношение.

През последните 50 години България е изпратила двама души в Космоса – Георги Иванов и Александър Александров – съответно през 1978 г. и 1988 г. И двамата са част от съветски полети.

Центърът за аерокосмически наблюдения на МВР е слабоизвестно звено. Той се занимава най-вече с наблюдения и оценка на риска от природни бедствия. Центърът има наземни станции и оборудване за приемане и обработка на сателитни данни. Информацията от тях е за служебно ползване и се анализира в БАН. Според Демерджиев обаче, че с помощта на тази структура могат да се развиват и цивилни, и научни проекти.

През последните месеци към центъра се насочват ресурси в размери на милиони, предимно от Плана за възстановяване. По думите на Демереджиев е осиурено финансиране от 56 млн. евро.

"И се надявам да успеем така да конструираме този център и да разпределим неговите функции, че да получаваме максимално качествена информация чрез съвременни средства за нейната обработка, за да е полезна в много сфери", каза министърът.

В момента е обявена обществена поръчка за над 13 млн. лв. за надграждане на центъра и оптимизация на геоинформационния му портал.

В рамките на форума зам.-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов коментира, че България устойчиво увеличава вноската си в Европейската космическа агенция (ЕКА) и се стреми да стане неин асоцииран член.

Космическият сектор е изключително важен, защото е двигател на нови технологии, иновации и технологични пробиви, каза Савов. Той също отбеляза традициите на страната ни в космическите изследвания и технологии, но допълни, че в последните години е изгубила инерцията и трябва да навакса изоставането.

От думите му стана ясно, че се полагат системни усилия страната ни да укрепи участието си в европейските космически програми. "Фокусираме се максимално да популяризираме тези програми, върху включването в тях и на малките и средни предприятия, на стартъпите и предприемачите", каза още зам.-министърът.

По този повод той обяви че на 3 и 4 април Министерството на иновациите и Европейската космическа агенция организират информационни дни за Деветата тръжна процедура на ЕКА в България, като до момента вече са регистрирани над 80 участници, които ще могат да научат как да участват в самата тръжна процедура, която ще се отвори на 24 април и ще набира проекти до 16 май.

mediapool.bg