Кламер БГ - Новини: Схема за 350 млн. лева. МО прехвърля стари боеприпаси към ВМЗ-Сопот

Схема за 350 млн. лева. МО прехвърля стари боеприпаси към ВМЗ-Сопот

България

|
Пет, 24 Март 2023г. 16:19ч.
Схема за 350 млн. лева. МО прехвърля стари боеприпаси към ВМЗ-Сопот

Сн. БГНЕС

Военното министерство ще прехвърли на държавните заводи "ВМЗ-Сопот" стари боеприпаси на обща стойност близо 350 млн. лева с ДДС, за да получи новопроизведени.

Служебното правителство вече е одобрило схемата, става ясно от правната информационна система на Министерския съвет.

МО прехвърля боеприпаси с "цел обновяване на военновременните запаси", като няма да дължи възнаграждение на заводите.

Решението е публикувано с дата 17 март.

В тази връзка два дни по-рано на правителственото заседание се променя Наредбата за условията и реда за създаване на ведомствени военновременни запас на МО, като служебният военен министър Димитър Стоянов обяснява, че решението е свързано с решението за оказване на военна помощ на Украйна.

Той посочва, че правителството трябва да започне обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната, чийто срок на съхранение изтича до 3 години и обяснява подробно какво се планира.

"С решението на Народното събрание се предлага използването на друг възможен подход за решаване на въпроса с обновяване на военновременните запаси и боеприпаси на Въоръжените сили и освобождаване от опасни боеприпаси, а именно възлагането на тази дейност. При това възлагане планово и поетапно определени количества боеприпаси от Въоръжените сили, имащи статут на запаси, които са в края на своя експлоатационен ресурс, ще могат да бъдат предоставени на производители на боеприпаси, които в договорен период от време ще доставят на въоръжените ни сили съответните количества новопроизведени боеприпаси, включително и такива с подобрени характеристики".

Българската армия разполага с боеприпаси от старите съветски калибри, които масово се използват в Украйна.

От документите на правителството не става ясно какво точно ще прави ВМЗ "Сопот" със получените от МО боеприпаси.

По-рано тази седмица президентът Румен Радев и служебното правителство за пореден път казаха, че на държавно ниво български боеприпаси няма да бъдат изпращани към Украйна.

България ще доставя боеприпаси, с които държавите-членки на ЕС да попълват запасите си, като ще поставя условие те да не достигат до Украйна, каза президентът Румен Радев в четвъртък.

Български боеприпаси обаче достигат до там през сделки с посредници или

частен бизнес.

mediapool.bg