Кламер БГ - Новини: МВР и прокуратурата претърсват 120 кв. км заради изчезналия Янек Миланов от Дупница (видео)

МВР и прокуратурата претърсват 120 кв. км заради изчезналия Янек Миланов от Дупница (видео)

България

|
Пет, 28 Авг 2020г. 14:04ч.
МВР и прокуратурата претърсват 120 кв. км заради изчезналия Янек Миланов от Дупница (видео)

Месец след изчезването на 43-годишния Янек Миланов в Дупница започна мащабна полицейска операция по издирването му с участието на главния прокурор Иван Гешев и шефа на националната полиция Николай Хаджиев. И двамата обясниха, че е планирано претърсване на широк периметър от 120 кв. км. Градът е блокиран с полицейски КПП-та. В операцията участват ГДБОП, националната полиция и Специализираният отряд за борба с тероризма. Освен тях на място има данъчни, инспекция по труда и митничари.

Към момента разследващите се въздържат от коментари по отношение на изчезналия Миланов. От думите на Гешев обаче стана ясно, че в Дупница предстои сериозна активност от страна на институциите. Освен издирването тече и втора полицейска операция за разнообразни по вид престъпления. Според Гешев става дума за "специализирана полицейска операция във всякакви аспекти". Той обясни, че МВР и прокуратурата ще направят всичко възможно, за да не се "връща това, коeто наричахме мутренски времена".

"Ако някой си мисли, че сме в началото на 90-те години, ще разбере, че не сме по трудния начин", закани се Гешев.

Бездействие?

Активността на властите идва близо месец след изчезването на Миланов. През това време брат му Марио Миланов твърдеше, че местната полиция е бездействала. Едва след негова среща с Гешев държавата започна сериозно издирване. Преди дни бе арестуван Васил Капланов-Каплата, за когото се твърди, че е приближен до осъдените дупнишки бизнесмени братя Галеви. Според свидетели изчезналият Янек Миланов е видян за последно да се качва в неговата кола. Към момента Капланов няма обвиниения по случая с Миланов. Той е арестуван по друго дело.

В петък шефът на националната полиция Хаджиев, който заема временно поста, отказа да коментира досегашните действия на дупнишката полиция. Заяви само, че по случая е започнала проверка. На въпрос има ли обяснение за страха у местните хора от братя Галеви, Хаджиев заяви:

"Не виждам връзка във въпроса, който ме питате в момента".

На Дупница ще обърнем специално внимание

"Това не е еднократно действие. Поех ангажимент и към брата на изчезналото лице. Предстои доста сериозна работа въобще за ситуацията в град Дупница. Това не е краят, а по-скоро е началото".

Това каза Гешев по повод внезапната поява на куп държавни служби в Дупница. В същото време обаче нито той, нито Хаджиев коментираха нуждата от намеса от централно ниво, както и досегашната работа на местните институции.

Пред "Капитал" братът на Янек - Марио Миланов - твърди, че посегателствата срещу брат му започнали още преди година. Според него в основата на конфликта с Капланов била неговата съпругата, с която брат му имала отношения за кратко. През изминалата година е имало посегателства срещу жилището и колата на Янек Миланов, по дома му е стреляно с пушка, твърди брат му. След прибирането си от Франция в края на юли Янек получил по вайбър снимка на гроба на родителите си. Според Марио той се е опитал няколко пъти да изясни отношенията си с Капланов. На 31 юли се качил в неговия джип и оттогава следите му се губят.

Полицията е бездействала, твърди братът на Янек. Той разказва, че е имал среща с местния началник Борислав Динев. Едва след като случаят "стигнал до София" започнала сериозна работа. През цялото време обаче Капланов не е арестуван, а само викан за разговор. Колата му е иззета десет дни след изчезването на Миланов.

Осемте джуджета и полицията

Преди случая с Янек Миланов дупнишката полиция стана печално известна с участието си в сагата "Осемте джуджета" и опита за отнемане на асансьорния завод "Иззмет" от бизнесемна Илия Златанов. В началото на месеца бТВ разказа как Динев е отказал да изпълни съдебно решение и да изгони гардовете на охранителната фирма "Делта гард" от територията на асансьорния завод. Златанов твърдеше, че се прави опит заводът да му бъде отнет със съдействието на висши прокурори и бившия следовател Петьо Петров.

mediapool.bg