Кламер БГ - Новини: Лукашенко се зарече до дни да “реши проблема“ с протестите

Лукашенко се зарече до дни да “реши проблема“ с протестите

Свят

|
Пет, 21 Авг 2020г. 16:24ч.
Лукашенко се зарече до дни да “реши проблема“ с протестите

Беларуският президент Александър Лукашенко каза, че до дни ще "реши проблема" с протестното движение, което разтърсва страната му след президентските избори на 9 август. Той обвини Съединените щати, че организират демонстрантите, съобщи държавната информационна агенция БелТа, цитирана от Франс прес.

"Това е мой проблем, който трябва да реша, и ние ще го уредим. Вярвайте ми, в идните дни той ще бъде решен", каза беларуският президент пред работници от агрокомбинат южно от столицата Минск.

След това Лукашенко намекна, че демонстрантите са платени.

"Вие сте работници, знаете, че парите се печелят така (с работа - бел. ред.). Понякога се печелят и на улицата, но това няма да продължи дълго."

Масови демонстрации избухнаха в бившата съветска република преди повече от седмица, след като президентът Александър Лукашенко обяви съкрушителна победа на изборите на 9 август.

Хиляди протестиращи бяха задържани, като много от освободените твърдят, че са били малтретирани в ареста.

Властите потвърдиха тру смъртни случая.

Беларуският президент, който е на власт от 26 години, обвини САЩ, че организират демонстрациите, за да създадат "санитарен кордон, включващ трите балтийски страни, нас и Украйна", с цел изолиране на Русия.

"Съединените щати планират и дирижират всичко това, а европейците им играят по свирката. Специален център е бил създаден във Варшава", увери той.

Лукашенко каза, че целта му е да запази мира и спокойствието за тези, които искат да работят, и не желае да въвежда военно положение, съобщи още БелТа, цитирана от ТАСС.

Беларуският президент увери, че между него и руския му колега Владимир Путин има пълно взаимно разбиране за това, което става в страната.

ЕС обаче не признава изборите и обмисля нови санкции срещу режима.

Европейските санкции срещу Беларус вредят на суверенитета на страната и тя "няма да остави без противодействие" тези "недоброжелателни действия", каза беларуският министър на външните работи Владимир Макей, цитиран от ТАСС.

В същото време Макей отбеляза, че все пак има надежда за поддържане на "нормални, добросъседски и цивилизовани отношения" със страните от ЕС. По думите му "това е от интерес за всички - Беларус, Европа и цяла Евразия".

Беларуският външен министър е обсъдил по телефона с руския си колега Сергей Лавров събитията в Беларус след президентските избори и реакцията за западните страни.

"Сергей Лавров решително осъди опитите за външна намеса във вътрешните работи на беларуската държава и изрази твърда подкрепа за укрепването на суверенитета и независимостта на Република Беларус", се казва в съобщение на беларуското външно министерство.

В текста се добавя, че Макей и Лавров са говорили и за евентуалното отваряне на границата между двете държави, затворена наскоро заради коронавирусната пандемия.

mediapool.bg