Кламер БГ - Новини: Навални се лекува в Берлин, състоянието му е "силно обезпокоително"

Навални се лекува в Берлин, състоянието му е "силно обезпокоително"

Свят

|
Съб, 22 Авг 2020г. 16:35ч.
Навални се лекува в Берлин, състоянието му е "силно обезпокоително"

Руският опозиционен лидер Алексей Навални бе транспортиран в събота през нощта със самолет за лечение в Берлин. “Самолетът с Алексей излетя за Германия. Благодаря на всички за вашата подкрепа. Борбата за живота и здравето на Алексей едва започва, но сега поне първата крачка е преодоляна", съобщи говорителката на руския опозиционер Кира Ярмиш, цитирана от "Франс прес".

Тя публикува и снимка с носилката с Навални, докато тя е качвана в самолета. Заедно с руснака е и неговата съпруга.

Алексей Навални бе качен в самолета малко след полунощ в събота. Медицинският самолет бе нает от германска неправителствена организация, за да транспортира 44-годишния Навални, който е в кома от два дни.

Той ще бъде настанен в болницата "Шарите" в Берлин, където преди това бе лекуван друг руски опозиционер - Пьотр Верзилов.

В петък екипът на Навални преговаря с лекарите в Омск, след като германските медици увериха, че политикът може да бъде транспортиран без риск за живота. Медиците в болницата в Омск обясняват, че Навални е в кома заради проблем с метаболизма, докато близките му се съмняват, че той е отровен с чай на летището.

Състоянието на Навални след транспортирането му в Германия бе определено като “силно обезпокоително“

от правозащитника Яка Бизил, който е основател на фондацията "Кино за мир". Именно тази организация организирала прехвърлянето на политика от Омск в Берлин.

“Получихме съвсем ясно съобщение от лекарите, че ако не е било спешното кацане на самолета в град Омск, Навални щеше да е мъртъв“, казва той и допълни, че повече информация за състоянието на Навални могат да дадат лекарите и семейството на Навални.

Според таблоида "Билд" Бизил по-рано казал, че състоянието на Навални по време на полета и след кацането на самолета в Берлин е било стабилно. За момента болница "Шарите" не е давала информация за пациента.

Бизил обясни, че германските власти са се погрижили за аспектите, свързани с гарантиране на сигурността на Навални. "Германия удържа на думата си и направи всичко, за да стане транспортирането възможно. Официално участие на германското правителство обаче не е имало", допълни той.

mediapool.bg