Кламер БГ - Новини: "Лудогорец" изкарал 3.904 млн. евро от Лига Европа

"Лудогорец" изкарал 3.904 млн. евро от Лига Европа

Спорт

|
Четв, 26 Юни 2014г. 17:16ч.
"Лудогорец" изкарал 3.904 млн. евро от Лига Европа

Участието на разградския футболен отбор "Лудогорец" в кръговете на Лига Европа през миналия сезон е осигурило приходи от 3 904 990 евро за тима на бизнесмена Кирил Домусчиев. това стана ясно, след като УЕФА обяви разпределението на средствата за участниците в Шампионската лига и Лига Европа през сезон 2013/2014.

"Лудогорец", който отпадна на осминафиналите след загуби от "Валенсия", получава 1.3 милиона евро бонус за участие в групите на Лига Европа. Други 1.5 милиона евро получава за постигнати резултати в груповата фаза, където завърши на първо място. За участието си в първия елиминационен кръг премията е 200 хиляди евро, а за участието в 1/16-финалите е 350 хиляди евро.

Отделно отборът от Разград получава 554 990 от т.нар. пазарен пул, който се определя от размера и значимостта на местния телевизионен пазар.

УЕФА разпределя средствата на базата на приходите от централизираната продажба на телевизионни и маркетингови права. Носителят на купата на Лига Европа "Севиля" получава най-голямата премия - 14.6 милиона евро, което е с 3.5 милиона евро повече от който и да е участник година по-рано. Испанският клуб например получава 5 милиона евро от пазарния пул.

Финалистът "Бенфика" например получава повече пари от участието си в европейските турнири, но това е защото спечели 15.3 милиона евро в Шампионската лига, преди да се прехвърли в Лига Европа и да вземе още 5.2 милиона.

"Ювентус", който също се присъедини от Шампионската лига, обаче печели повече от Лига Европа - над 7 милиона евро, въпреки че стигна до полуфиналите. Причината се крие в бонуса от пазарния пул за Италия - 5 милиона евро. Общо от двата турнира италианският шампион е спечелил 50 милиона евро.

В Шампионската лига без сензация "Реал" (Мадрид) е спечелил най-много - 57.4 милиона евро, които включват 8.6 милиона бонус за участие, повече от 20.5 милиона от пазарния пул и над 28 милиона бонуси за резултати, включително 10.5 милиона евро от победата във финала.

mediapool.bg