Кламер БГ - Новини: Лондон въведе санкции срещу шефове на "Росатом", "Газпром" и "Северен поток"

Лондон въведе санкции срещу шефове на "Росатом", "Газпром" и "Северен поток"

Война в Украйна

|
Пет, 24 Фев 2023г. 16:48ч.
Лондон въведе санкции срещу шефове на "Росатом", "Газпром" и "Северен поток"

Лондон въведе санкции срещу шефове на

В деня, в който се навърши година от нахлуването на Русия в Украйна, Великобритания въведе нови санкции срещу Москва. Освен забрана за износа на всякакво оборудване – за самолети, радио комуникации и електроника, което е установено, че се използва от Русия на бойното поле в Украйна, се налагат ограничения и на висшето ръководство на руската държавна ядрена корпорация "Росатом", на две от най-големите руски компании в сферата на отбраната, на четири банки. В списъка е посочен и Матиас Варниг – "близък приятел на Путин, изпълнителен директор на "Северен поток ІІ" и член на бордовете на руските енергийни компании "Транснефт" и "Роснефт" , посочва се в изявлението на британското правителство.

Сред санкционираните е и Любов Кабаева, майка на бившата гимнастичка, сега депутат в руската Дума Алина Кабаева, която се смята, че има близки лични отношения с руския президент Владимир Путин. Семейството на Кабаева има собственост в Русия за милиони британски лири. Ограничения са наложени и на бившия шеф на службата за сигурност на президента Алексей Дюмин, както и на Алексей Козяк, син на бившия вицепремиер и поддръжник на Путин Дмитри Козяк. Под санкциите попадат и 20 изпълнителни директори на "Газпром" и "Аерофлот", както и бившият вицепремиер Виктор Зубков, който сега е председател на борда на "Газпром" и двама действащи министри.

За "Росатом" се посочва, че санкциите са заради дълбоката връзка на корпорацията с военно-промишления комплекс на Русия, включително чрез Александър Новак, който бе член на надзора на ядрената корпорация, а сега е вицепремиер в администрацията на Путин.

"Росатом" също така доставя технологии и материали, необходими за фронтовата линия на Русия.

Сред санкционираните с новия пакет ограничения четири банки е MTS, което в бъдеще ще изолира още повече Русия от международните финансови системи.

Включени са и руският мултимилиарден военен конгломерат Rostec, както и корпорацията Almaz-Antey, която е специализирана в производството на ракети "земя-въздух" и стрелково оборудване за въздушни машини.

В списъка със санкции влизат и висши ръководители на иранската Qods Aviation Industry, производител на използваните от Русия в Украйна дронове.

mediapool.bg