Кламер БГ - Новини: САЩ санкционират още 11 руски банки, 9 министри и десетки компании

САЩ санкционират още 11 руски банки, 9 министри и десетки компании

Война в Украйна

|
Пет, 24 Фев 2023г. 18:13ч.
САЩ санкционират още 11 руски банки, 9 министри и десетки компании

САЩ санкционират още 11 руски банки, 9 министри и десетки компании

Съединените щати обявиха въвеждането на нов пакет от санкции срещу Русия, който съвпада с годишнината от нахлуването в Украйна.

В същото време Министерството на финансите на САЩ, Министерството на търговията и Държавният департамент обявиха включването в санкционните списъци на повече от 200 физически и юридически лица, както от Русия, така и от трети страни.

Банковите санкции бяха разширени върху още 11 кредитни институции, включително Московската кредитна банка, чийто основен клиент през 2017 г. беше Роснефт.

Банката, която е в топ 10 в Русия по отношение на активи и депозити на физически лица, е включена в списъка на SDN, което означава блокиращи санкции със забрана за откриване на кореспондентски сметки в долари и извършване на сетълмент в американска валута.

Под същите мерки попадат "Уралсиб", МТС, която наскоро отвори офис в ОАЕ, и Уралската банка за реконструкция и развитие.

Министерството на търговията на САЩ добави 76 нови лица към списъка със санкции. Сред тях са превзетата от руската армия Запорожка атомна електроцентрала, Обединената зърнена компания, както и НПО Машиностроение, производител на хиперзвукови ракети „Циркон“.

Също така под експортни санкции, които включват забрана за доставка на американски технологии без лиценз от властите, попада технопаркът Сколково и неговите дъщерни дружества.

Освен това са въведени мерки за контрол на износа срещу пет китайски компании, които американските власти подозират, че помагат на Русия да заобиколи санкциите и да снабдява военно-промишления комплекс.

В "черния списък" на лица със забрана за издаване на визи и замразяване на активи в САЩ Държавният департамент вкара 9 руски министри. Сред тях са ръководителят на Министерството на енергетиката Николай Шулгинов, ръководителят на Министерството на културата Олга Любимова, ръководителят на Министерството на спорта Олег Матицин, министърът на труда и социалната защита Антон Котенков, ръководителят на Министерството на извънредните ситуации Александър Куренков и вицепремиерът Татяна Голикова, която ръководи социалния блок.

Те ще бъдат придружени от изпълняващия длъжността ръководител на ЛНР Леонид Пасечник и пропагандистката Олга Скабеева, водеща на предаването „60 минути“, наречено в западните медии „желязната кукла на Путин“.

САЩ налагат 200 процента мита върху руския алуминий и повишават митата върху други 100 стоки, включително метали, торове и химикали на обща стойност 2,8 милиарда долара годишно.

Допълнителните мерки, обявени на годишнината от началото на войната в Украйна, имат за цел да "държат Русия отговорна за агресията" и да увеличат "икономическата цена", платена от режима на Владимир Путин, се казва в изявление на Белия дом.

„Ще продължим да работим с нашите съюзници и партньори и ще използваме всички налични икономически инструменти, за да нарушим способността на Русия да води война и да подкопаем нейната икономика“, подчертава Белият дом.

mediapool.bg