Кламер БГ - Новини: "Липсва ентусиазъм". Влизането в Шенген тази година изглежда все по-съмнително

"Липсва ентусиазъм". Влизането в Шенген тази година изглежда все по-съмнително

България

|
Пет, 27 Ян 2023г. 13:44ч.
"Липсва ентусиазъм". Влизането в Шенген тази година изглежда все по-съмнително

Рюте и Нехамер във Виена, сн. ЕПА/БГНЕС

Амбицията на България и Румъния да се присъединят към Шенген през октомври тази година изглежда все по-малко вероятно да се реализира. Австрия и Нидерландия, които се противопоставят на разширяването на еврозоната, концентрират усилията си към реформирането й, а не към разширяването.

Вече и тезата, че България отдавна е изпълнила техническите критерии за членство, се оспорва.

"Необходимо е подобряване на външните граници на ЕС, включително между Турция и България. Трябва да бъдат насочени средства от ЕС за укрепване на състоянието на границите. Българо-турската граница трябва да бъде приоритет, в който да се включат държавите от ЕС", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в писмо до европейските държавни и правителствени ръководители в навечерието на насроченото за февруари извънредно заседание на Европейския съвет.

В същото време във Виена се срещнаха австрийският канцлер Карл Нехамер и нидерландският премиер Марк Рюте. Австрия не приема присъединяването и на Румъния, и на България, докато Нидерландия обяви подкрепа за Букурещ.

Двете страни работят искат мащабна реформа на Шенген, но още няма съгласие на европейско ниво. Така на практика България и Румъния стават заложници на общоевропейския въпрос защо не функционира добре зоната за свободно пътуване.

"Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента", заяви Карл Нехамер, цитиран от "Кронен цайтунг".

Служебният външен министър Николай Милков коментира от своя страна в петък, че "въпреки всички положени усилия, България за момента остава извън Шенген, но пък никога не е имала толкова голяма подкрепа за присъединяването си".

"Подкрепата от толкова големи държави е много важна, защото е активна подкрепа - това означава разговори и лобиране това да се случи. Австрийската позиция няма общо с готовността на България. За съжаление, България остава заложник на вътрешни отношения и заради несъвършенствата на Шенген, излиза, че оставаме извън него, което е парадокса", посочи той.

България вложи десетки милиони за строителството на ограда по границата с Турция, но тя се оказа неефективна. Лесно се прескача от мигрантите, а част от нея е компрометирана заради лошата поддръжка.

Преди ден европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон се противопостави на искането за финансиране на допълнителното изграждане на оградата по българо-турската граница.

Милков: Изисква се и напредък с върховенството на закона

Милков коментира, че европейските държави постепенно и бавно са възприели наратива, който Нидерландия и някои други скептични държави през годините са успели да прокарат, а именно, че "механизмите за върховенство на правото са част от оценката и трябва да бъдат част от критериите за този механизъм".

"Това е факт, с който ние не можем да не се съобразяваме и поради тази причина положихме усилия да убедим партньорите си докъде сме стигнали с механизма и какво сме успели да променим след 2019 г. От нас се очаква да бъдем обект на нов доклад, който ще сумира постиженията на страната ни след 2019 г. и трябва да покаже напредък във връзка с върховенството на закона. Ако не се постигне напредък, това може допълнително да доведе до проблем за българската кандидатура, когато започне да се разглежда тя в средата на годината", каза още той.

Милков посочи, че трябва да знаем точно какви критерии трябва да бъдат заложени в този доклад, за да се избегнат всякакви недоразумения или опити да се казва, че докладът не ги удовлетворява, че не е достатъчно пълен, или че отделни теми не са разгледани.

"Искаме да уточним всички условия, на които да отговаря докладът, за да може той да бъде приет от страна на Нидерландия".

По-рано и президентът Румен Радев предупреди, че

Шенген може да се размине, ако НС не приеме антикорупционния закон и закона за отговорността на главния прокурор.

ЕК иска по-ефективна система за връщане на незаконните мигранти

В писмото на Урсула фон дер Лайен са посочени общо 15 мерки, които да доведат до по-поносимо положение с притока от мигранти.

Сред тези мерки са повишаване на усилията за връщане на незаконно пристигналите в ЕС, регистрирането на всеки един от тях, разселването им на доброволна основа, преговори със страните, откъдето те са пристигнали.

Председателят на ЕК предлага държавите от ЕС взаимно да признават решенията за връщане на мигрантите, които нямат основание да останат в Европа.

Твърдо срещу разширяването на Шенген

Нидерландия и Австрия се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу нелегалната миграция на извънредната среща на ЕС, насрочена за началото на следващия месец.

Нехамер открои значението на тази среща на върха.

"Твърде дълго се чака, за да се случи това", отбеляза той, цитиран от БТА.

Премиерът на Нидерландия каза, че забелязва консенсус по темата в ЕС, но смята, че ще бъдат нужни няколко срещи на върха за решаването на този проблем.

"Когато бе постигнато споразумение за бежанците между Турция и ЕС през 2016 г., бе по-лесно", коментира Марк Рюте.

Според него сега ЕС се сблъсква с много проблеми – Шенген, Фронтекс, Дъблинската система и репатрирането.

"Трябва да се върнем към Дъблинските правила, в противен случай Шенген няма да оцелее", предупреди Марк Рюте.

Съгласно Дъблинските правила първата държава от ЕС, в която пристигне бежанец, е отговорна за процедурата за предоставяне на убежище. На практика обаче тази система не функционира.

Подкрепа за финансова помощ

Австрийският канцлер Карл Нехамер подчерта искането за финансова подкрепа от страна на ЕС за България и Гърция с цел охрана на външните граници на съюза. По думите му Австрия и Нидерландия имат едни и същи проблеми с прехвърлянето на бежанци.

Карл Нехамер обвини Европейската комисия, която не иска да финансира огради по границите, че има "идеологически подход" към проблема.

"Не е правилно България да бъде оставена сама с разходите", защото в действителност българските гранични полицаи защитават и границите на Австрия и Нидерландия.

"Това не е идеологически подход, а прагматичен", каза Нехамер.

"Трябва да бъдем гъвкави и креативни. Също така е необходимо финансиране за техническо оборудване, за персонал и за дронове. От ключово значение е страни като България и Румъния да получат подкрепа. Една ограда, която не се наблюдава, не е бариера", посочи австрийският канцлер, цитиран от румънския информационен сайт Зиаре.

"Ако искаме ЕС да остане сигурно убежище за бежанците, трябва да гарантираме, че броят им е управляем. Ясно е, че са необходими още мерки за управление на външните граници", посочи премиерът на Нидерландия.

Въпреки това той отбеляза, че на Европейската комисия не трябва да й се казва какво да финансира, отбелязва румънският информационен сайт и посочва, че тази забележка очевидно е била "стреличка" по адрес на австрийския му събеседник.

В началото на седмицата австрийският канцлер Карл Нехамер инспектира на място как се пазят българските граница. Той не се ангажира със срок, в който да се промени позицията на страната му срещу присъединяването на България и Румъния в Шенген, и постави серия изисквания към страната ни и Европейската комисия (ЕК), за да го направи.

В същото време се ангажира с подкрепа пред ЕК за отпускането на помощ от 2 млрд. евро за България.

"Липсва ентусиазъм"

Ветото на Австрия за разширяването на Шенген с Румъния и България не бе в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в Стокхолм, но още от миналата седмица бе ясно, че министрите на блокираните държави ще използват срещата, за да обсъдят този проблем с министъра на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер, пише Зиаре, цитиран от БТА.

Коментира се, че на срещата е липсвал ентусиазъм, но поне е било постигнато известно сближаване в сфери на възможно сътрудничество.

В. "Клайне цайтунг" пише, че би могло да съществува по-силно полицейско сътрудничество в борбата срещу трафикантите, по-засилен обмен на информация и техническо оборудване.

И още искания

Дания, Нидерландия и Латвия са сред страните, които призовават за по-голям натиск чрез визи и помощ за развитие за близо 20 държави, включително Ирак и Сенегал, които според Европейския съюз не сътрудничат за връщане на гражданите си, които нямат право да останат в Европа.

Едва една пета от подобни мигранти са били върнати миналата година, а недостатъчните ресурси и координация от страна на ЕС са още едно препятствие, съобщава Европейската комисия.

Макар някои европейски страни да се противопоставят на незаконната миграция от Близкия Изток и Северна Африка, която често е съставена от мюсюлмани, Германия иска да отвори трудовия си пазар за необходимите работници от страни извън блока.

mediapool.bg