Кламер БГ - Новини: Липсата на ръководство блокира работата на НИМХ

Липсата на ръководство блокира работата на НИМХ

България

|
Пет, 31 Авг 2018г. 10:55ч.
Липсата на ръководство блокира работата на НИМХ

Не може един директор да бъде отстранен преди да има друг. Дори да се намери външен човек, той няма с кого да работи, защото цялото ръководство подаде оставка и няма кой да подписва документи за оперативната дейност. Това коментира в петък уволненият директор на Института по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов пред Нова телевизия.

Той обясни също, че все още не е получил писмено заповедта за уволнението му, като допусна, че най-вероятно това се дължи на факта, че няма кой да го замести.

"Все още не съм получил писмен документ за уволнението ми, явно защото все още не могат да намерят заместник. Мотивите за отстраняването ми ги знам от медиите, а срокът да ги подготвят официално е три дни", каза той. Брънзов акцентира, че институтът по принцип работи добре и имат намерение всички да излязат компактно от БАН. Той добави, че е изненадан от решението да бъде отстранен, защото е смятал, че "протегнатата ръка ще бъде приета".

Друг метеоролог - Анастасия Стойчева, информира пред телевизията, че е момента работата е много затруднена. "Трябваше дори да изготвим становище за метеорологичната обстановка по време на катастрофата край Своге, но сме блокирани, защото няма кой да подпише", даде пример тя. Стойчева съобщи, че днес ще бъде изпратен призив заедно с КНСБ да не продължават "некоректните действия от страна на БАН".

Позиция изразиха и от ръководството. "Директорът на НИМХ е отстранен заради нарушение на законите и недопускане на финансова проверка, което е документирано писмено. Ние спазваме закона. Не е сериозно да се твърди, че заради изваждането на един човек ще се срути цяла структура. Няма незаменими хора", информира Кристалина Стойкова от ръководството на БАН. Тя акцентира, че БАН не възразява срещу отделянето на института, но ако се спазва нормативната база. След 10 дни ще започне процедура за отделяне, а самото решение може да е факт най-рано на 1 януари.

mediapool.bg