Кламер БГ - Новини: Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ: ЕС изпраща лоши сигнали, България е ретроградна държава

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ: ЕС изпраща лоши сигнали, България е ретроградна държава

Свят

|
Пон, 28 Авг 2023г. 13:15ч.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ: ЕС изпраща лоши сигнали, България е ретроградна държава

Християн Мицкоски

Ръководителят на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обвини ЕС в изпращане на лоши сигнали, а България в провеждане на политика на исторически и ретрограден наратив, предаде БГНЕС от Белград.

В интервю за сръбския официоз "Политика" Мицкоски твърди, че "няма гаранции, че предстоящата промяна на конституцията на Северна Македония ще бъде последната и че утре ЕС няма да поиска други промени в нея".

"Много пъти съм казвал, че Македония и другите държави от Западните Балкани не са третирани по същия начин като страните, които преди това са се присъединили към ЕС, например Словакия, Чехия, Унгария, Кипър, Румъния, България и др. Това се забелязва особено, когато става въпрос за европейската интеграция на Северна Македония, която, въпреки че си смени името, не стана член на ЕС, дори не започна преговори“, казва той и подчертава, че сигналът, който се изпраща към държавите-кандидати за членство, е разочароващ и същевременно лош.

Според него "македонското външно министерство не се е борило да няма други условия".

"Каква е гаранцията, че тази искана от Македония промяна на конституцията ще бъде последната и че утре няма да поискат промяна на конституцията, която да предефинира въпроси, свързани с идентичността, че няма да има ново унижение или заличаване на АСНОМ (Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония, свикано на 2 август 1944 година – бел.ред.) като основа на македонската държавност?", каза още той.

Мицкоски посочва, че Северна Македония не търси преференциален път за преговори, а търси същия, справедлив шанс, каквито са критериите от Копенхаген.

"Ако промяната на конституцията е условие за членство в ЕС, тогава Македония ще бъде член и шампион на ЕС, защото през последните 30 години е имала толкова конституционни промени, колкото всички държави-членки взети заедно. Институционалните гаранции от страна на ЕС са малка стъпка за тях и голямо насърчение, че европейският път не е движеща се цел, а нещо постижимо. Ние не търсим точна дата, на която ще станем член на ЕС, а конкретни задачи, базирани на реформата в здравеопазване, съдебната система, социалната политика, селското стопанство, образованието и др.", казва Мицкоски.

Според него, от България вече идвали сигнали, които открито отричат Илинденското въстание и неговия характер, на което македонското МВнР не реагирало, премълчавайки твърденията на най-висшите български държавници, че Илинденското въстание има български характер, което оставяло много въпроси и съмнения, че България може да постави други условия, особено в частта с протокола.

"Можете да правите реформи, които са страхотни, но България може да ви задържи заради исторически и ретрограден наратив“, подчерта Мицкоски.

БГНЕС припомня, че интервюто излиза само ден след като Сръбската държавна телевизия /РТС/ открито се включи в пропагандата срещу конституционните промени в РС Македония, които са задължителното условие за започване на преговори на Скопие за членство в ЕС. В обширен репортаж, който бе озаглавен "македонците ще станат ли малцинство в родината" РТС внушава на аудиторията, че "българите оспорват идентичността на македонците". Репортажът на РТС веднага бе препечатан от в. "Политика". В него сред "анализаторите" за албанската опасност бе и авторът на интервюто с Мицкоски.

mediapool.bg