Кламер БГ - Новини: Лидерите на Русия и Китай се срещнаха виртуално и похвалиха двустранните отношения

Лидерите на Русия и Китай се срещнаха виртуално и похвалиха двустранните отношения

Свят

|
Ср, 15 Дек 2021г. 15:27ч.
Лидерите на Русия и Китай се срещнаха виртуално и похвалиха двустранните отношения

Лидерите на Русия и Китай се срещнаха виртуално и похвалиха двустранните отношения

Руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Цзинпин проведоха видеоконферентен разговор, на който обсъдиха двустранните отношения и международни въпроси, предаде Асошиейтед прес. Срещата на високо равнище се проведе на фона на повишено напрежение между Москва и Запада заради струпването на руски войски близо до границата на Украйна.

Във встъпителните си изявления Путин и Си похвалиха двустранните отношения между Русия и Китай и руският лидер ги определи като "истински образец за междудържавно сътрудничество през 21-ви век".

"Нов модел на сътрудничество беше формиран между нашите страни, основаващ се на принципи като ненамеса във вътрешните работи, уважаване на взаимните интереси, решителност за превръщане на общата ни граница в пояс на вечен мир и добросъседство", каза Путин.

Си каза, че руският президент изразява силна подкрепа за усилията на Китай "да защити ключови национални интереси и твърдо се противопоставя на опитите за забиване на клин" между двете държави. Аз високо оценявам това, добави китайският лидер.

Путин каза и че възнамерява да се срещне със Си в Пекин през февруари и да посети Зимните олимпийски игри през 2022 г. Договорихме се да проведем разговори и след това ще участваме в церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри, каза Путин.

През последните години Китай и Русия все повече съгласуват външните си политики, за да противостоят на господството на САЩ в международния икономически и политически ред. И двете държави са обект на санкции заради вътрешните им политики.

Санкциите срещу Китай бяха наложени заради нарушаване на правата на малцинствата, в частност мюсюлманите уйгури в Синцзян, и заради репресиите срещу продемократичното движение в Хонконг. Междувременно санкции бяха наложени и на Русия заради анексията на Кримския полуостров и отравянето и осъждането на затвор на опозиционния лидер Алексей Навални. Противоречия между Пекин и Вашингтон има и по въпроси, свързани с търговията, технологиите и китайските военни заплахи срещу Тайван, който Китай смята за своя територия.

Отношенията на Русия със САЩ се сринаха до най-ниското си ниво от края на Студената война, след като тя анексира Крим през 2014 г. и подкрепи сепаратистите в Източна Украйна. Напрежението се изостри през последните седмици, след като Москва струпа десетки хиляди военни близо до границата на Украйна - ход, който предизвика опасения в Украйна и Запада, че би могъл да предшества нова инвазия.

Москва отрича да има намерение да напада Украйна и на свой ред вини Украйна, че струпва свои войски в разкъсаната от военни действия източна част на страната. Руски служители твърдят, че Киев може да се опита да си върне контролираните от бунтовниците райони със сила и Путин оказва натиск върху Запада да му бъдат дадени юридически гаранции, че Украйна няма да бъде приета в НАТО и там няма да се разполагат натовски сили.

Си е казал на Путин, че разбира опасенията на Русия и подкрепя руската инициатива за получаване на юридически гаранции от Запада, след като Путин го е информирал за видеоконферентната си среща с президента на САЩ Джо Байдън, съобщи съветникът на Путин Юрий Ушаков, цитиран от Ройтерс.

mediapool.bg