Кламер БГ - Новини: САЩ обсъдиха с Русия нейното искане да получи гаранции за сигурността си

САЩ обсъдиха с Русия нейното искане да получи гаранции за сигурността си

Свят

|
Ср, 15 Дек 2021г. 19:07ч.
САЩ обсъдиха с Русия нейното искане да получи гаранции за сигурността си

САЩ обсъдиха с Русия нейното искане да получи гаранции за сигурността си

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков и помощник държавният секретар на САЩ по европейските въпроси Карън Донфрид се срещнаха днес в Москва, за да обсъдят искането на Русия да получи от Запада гаранции за сигурността си, предаде Ройтерс в сряда.

"Състоя се задълбочена дискусия по въпроса за гаранциите за сигурност (за Русия) в светлината на продължаващите опити на САЩ и НАТО да променят военната и политическата ситуация в Европа в своя полза", съобщи руското министерство на външните работи. Комюникето не съдържа повече подробности.

Москва иска от САЩ и НАТО да гарантират, че алиансът няма да се разшири, включвайки Украйна, или да разполага на нейна територия войски и оръжия, и предупреждава, че в противен случай западният блок рискува собствената си сигурност.

Украйна, която отдавна е в конфронтация със съседна Русия, твърди, че струпването на руски войски край границата й е признак, че я заплашва инвазия. Москва отрече да планира каквито и да било агресивни действия.

Руският президент Владимир Путин и американският му колега Джо Байдън може отново да проведат разговор преди края на годината, но все още няма нищо договорено. Това заяви днес Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин, цитиран от Ройтерс.

По-рано Кремъл каза, че на видеоконферентната си среща на 7 декември Путин и Байдън са се разбрали да проведат още разговори, фокусирани върху отношенията между Изтока и Запада, които се влошиха до най-ниската си точка от края на Студента война.

mediapool.bg