Кламер БГ - Новини: Леко увеличение на ваксинираните за денонощие

Леко увеличение на ваксинираните за денонощие

Коронавирус

|
Ср, 30 Юни 2021г. 08:50ч.
Леко увеличение на ваксинираните за денонощие

снимка БГНЕС

През последното денонощие са поставени 12 603 дози от ваксините срещу Covid-19, което представлява леко отласване от минимума достигнат в понеделник. От началото на имунизационната кампания поставените дози са общо 1 748 265. Напълно ваксинирани са 798 000 души, което е дял от 11.4% от населението.

Ускоряването на ваксинационната кампания е единствената възможност за избягване на трагични последния при четвъртата вълна на пандемията, предизвикана от индийския вариант Делта. Този вариант на вируса вече предизвиква нов пик с рекордно висока смъртност в Русия, която има ваксинационно покритие на населението, сходно с това в България.

На този фон увеличението на броя на заразените във Великобритания и Израел, където ваксинационната кампания е успешна, не води до увеличение на смъртността.

Новите случаи на коронавирус в България през последното денонощие са 105. Те са установени със 17 080 теста, което означава, че процентът на положителните проби се запазва 0,6 на сто.

Активните случаи на зараза в страната са 9233. За лечение в болница са настанени 1495 души, а 179 от тях са в интензивните отделения. Починали за денонощието са 9 души.

mediapool.bg