Кламер БГ - Новини: Ангел Кунчев: Неваксинираните да си плащат лечението срещу Covid

Ангел Кунчев: Неваксинираните да си плащат лечението срещу Covid

Коронавирус

|
Четв, 01 Юли 2021г. 09:25ч.
Ангел Кунчев: Неваксинираните да си плащат лечението срещу Covid

Ангел Кунчев

Главният държавен инспектор Ангел Кунчев лансира идеята за въвеждане на платено лечение за неваксинираните срещу Covid-19.

Той каза, че здравната система е направила всичко възможно, за да осигури безплатни ваксини за всички, но за да се ускори ваксинацията, са необходими допълнителни мерки.

"Аз съм привърженик на американския модел - хората, които са отказали да се ваксинират, да заплатят за лечението си. Има най-различни варианти за стимулиране на ваксинацията - от раздаване на бира и пица в САЩ, през неплатен отпуск вместо болничен в Москва, до бонуси като например тези, които собственикът на курорта "Албена" предостави на персонала си - по 500 лв. за всеки, който си постави ваксина, разбира се без хората, които са преболедували", каза Кунчев пред Нова тв.

Той разкритикува хората от социално значимите професии, които отказват да се ваксинират.

“Когато професията ти е такава, че има риск за хората, с които общуваш, е недопустимо да отказваш ваксина", каза Кунчев.

Прогнозата за нова вълна на коронавирусната пандемия не е преувеличена, коментира още главният държавен здравен инспектор. Той свърза рисковете с четвърти пик на пандемията с индийския вариант на вируса – Делта.

“Всичко зависи от това, как се развиват нещата около нас и как се държим ние. Определено има факти, които ни притесняват – продължаващото разпространението на "Делта" варианта на коронавируса”, обясни Кунчев.

Той посочи, че институциите внимателно следят ситуацията и ще наложат ограничителни мерки, ако се налага. По думите му страните с висока заболеваемост ще попадат в т.нар. червена зона и няма да бъдат допускани в България.

"Това гласи и новата заповед на здравния министър. Това ограничаване няма да важи за българските граждани", допълни Кунчев.

“Португалия изпадна в тежка ситуация, благодарение на това, че си внесе бразилския вариант. Очаквам Финландия ще изпадне в много неприятна ситуация, защото си внесе 500 положителни, които бяха на мач в Санкт Петербург. Това искаме да избегнем. Ясно е, че вирусът ще влезе в България, въпросът е това да не става бързо, ударно и с много хора”, обясни здравният инспектор.

За последното денонощие има 78 нови случая на заразени с коронавируса при направени над 13 хиляди теста. Процентът на положителните се запазва около 0.6%. Починалите от началото на пандемията вече са 18 061 души. Общо 179 души са настанени за лечение в интензивните отделения.

Поставените дози от ваксините са 1 761 277. Едва 11.6% от българите или 805 473 души са завършен ваксинационен цикъл.

mediapool.bg