Кламер БГ - Новини: AstraZeneka осигурява висока защита дори след по-дълъг интервал между двете дози

AstraZeneka осигурява висока защита дори след по-дълъг интервал между двете дози

Коронавирус

|
Четв, 01 Юли 2021г. 17:27ч.
AstraZeneka осигурява висока защита дори след по-дълъг интервал между двете дози

AstraZeneka осигурява висока защита дори след по-дълъг интервал между двете дози

Защитата, осигурена от ваксината на AstraZeneka срещу коронавируса, не намалява дори ако периодът между поставянето на първата и втората доза е бил по-дълъг, предаде ДПА, позовавайки се на британско изследване.

Имунният отговор е също толкова силен и в някои случаи по-добър с интервал от 45 седмици между първата и втората доза в сравнение със стандартния интервал, според изследователи от Оксфордския университет, който разработи ваксината съвместно с британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneka.

"Това трябва да бъде успокояваща новина за страните с недостатъчни запаси от ваксината, които се притесняват от забавяне при осигуряването на втора доза за населениието си", каза ръководителят на изследването Андрю Полард, и допълни: "Има отличен отговор на втората доза дори след 10-месечно забавяне след поставянето на първата".

Изследването все още не е рецензирано.

Авторите му също така са проучили ефекта на защита от прилагането на трета доза от ваксината на AstraZeneka, поставена най-малко шест месеца след първата. Изследователите са отчели значително по-силен имунен отговор и по-добра защита срещу вариантите на вируса, които се разпространяват в момента.

В страни с високи нива на ваксинация, включително Великобритания, вече се води дискусия дали да започне поставянето на трета доза през есента.

mediapool.bg